Зависимости и пристрастявания

Зависимостите представляват непреодолимо пристрастяване към вещество/наркотик, тютюн или медикамент/ или дейност/например преяждане или хазарт/,при децата – компютри, игри, телевизия, в резултат на физическа или емоционална зависимост.

Зависмостта може да се прояви и във връзката ви, и в отношенията с хората под формата на прилепчиво поведение, липса на самостоятелност и отговорност.

При различните зависимости се повишават нивата на допамин и други невромедиатори на удоволствието в организма и се подобрява настроението. С времето обаче те се връщат към първоначалните си стойности или спадат още повече и идват симптомите на абстинентния синдром. Те отшумяват при последващ прием на нова доза от „дрогата”. Ако свързвате определено действие с чувство за удоволствие, освобождаване от стреса или неприятни изживявания, можете да придобиете навика да го повтаряте всеки път, когато изпитвате затруднения или имате проблеми.

Всички зависимости са вредни! Всеки вреден навик, който се превръща в доминиращ фактор в живота ви, се отразява тежко и върху емоционалното състояние, може да представлява опасност не само за вас, но и за семейството ви и околните.

Вещества като наркотици и никотин предизвикват силно пристрастяване и повечето им потребители стават физически зависими от тях. Изследванията сочат, че някои хора са генетично предразположени към пристрастявания, тъй като имат определено съотношение на химически вещества в мозъка. Например депресията или тревожните разстройства се свързват с дисбаланс на хормони/като адреналин/ и невромедиатори/например серотонин/, което увеличава риска от непреодолимо пристрастяване, водещо до зависимост.

Въпреки всичко влиянието на социалните и емоционални фактори е от много голямо значение. С помощта на решителност, упоритост, подкрепа от околните и специалист, зависимостите могат да бъдат преодоляни!

Ако сте склонни към пристрастяване към вещества, навици или хора, опитайте да разпознаете предупредителните сигнали за приближаването на нов цикъл, за да намерите алтернативи и по-малко саморазрушителни модели на поведение.

 Ако се борите с тъгата и стреса чрез злоупотреба с алкохол, цигари или храна, имате нужда от по-добро средство за преодоляването.

Потърсете помощ от специалист, за да осмислите своите действия и причините за тях и да откриете други средства за постигане на същия ефект или за откриване на вашата автентична и уникална същност, която с гордост да представите пред света.

 Потърсете помощ задължително, когато:

– Осъзнавате, че не можете да контролирате пристрастяването си.

– Зависимото поведение ви създава проблеми.

– Зависимостта се отразява отрицателно върху взаимоотношенията ви с околните.

– Вашето пристрастяване ви прави опасни за околните и за вас самите

– Вашата зависимост от чуждо мнение и оценка, ви поставя в унизителни ситуации, чувствате се използвани и недооценени, мислите, че не можете сам да се справите с нещо и имате нужда някой да ви води.