В капана на анорексията: За вярващите, че опаковката продава!

Play Video

В капана на анорексията попадат все повече жени и момичета всяка година. Наричат я още “доброволната гладна смърт”. Има ли спасение и колко трудно е да поемеш в обратната посока?
Българският представител в конкурса “Мис Свят България” 2017 г. Вероника Стефанова и психологът Полина Василева също са попадали в капана на болестта, но са успели да намерят обратния път и да се преборят с анорексията. Днес и двете със своите професии са посветени на каузата да помагат и вдъхват кураж на хилядите болни от анорексия у нас.

“Аз боледувах преди 10 години, когато бях на 16. Имах много натоварена програма, попаднах в депресия, която отключи анорексията. Коментари за моето тегло не е имало, просто стана подсъзнателно. Чувстваш умора и си казваш, че трябва да промениш нещо в себе си”, сподели в “България сутрин” Стефанова.

Тя уточни, че е била висока 1,74 м и е тежала едва 36 кг. “Събудих се една сутрин и не можех да стана от леглото. След като все пак успях, припаднах в коридора. Правиш усилия да се възстановиш, но организмът ти не приема храна. Случва се на моменти пак да си мисля за теглото си при проблеми, но се разсейвам от тези мисли”, добави моделката.

Психологът Полина Васева е категорична, че доста често момичетата биват подтиквани да слабеят заради коментари за теглото им в тийнеджърска възраст.

“При мен болестта дойде преди 17 години и продължи доста дълго – 7 години. Започна с булимия, след това имаше коментари за теглото ми, а след това дойде анорексията. Стигнах 30 кг, но осъзнах и се изправих на крака. Младите момичета смятат, че опаковката продава”, твърди Васева пред Bulgaria ON AIR.

Тя мисли, че болестта е лечима, но родителите и близките трябва да бъдат много внимателни и да не се подценява състоянието, защото процентът смъртни случаи в световен мащаб е много голям.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/03/30/v-kapana-na-anoreksiiata-za-viarvashtite-che-opakovkata-prodava.372268