Трагедията в Приморско станала заради търсене на „лесна“ известност

17-годишният младеж, който падна от 20 метра в асансьорна шахта на изоставен строеж в Приморско, е жертва на селфи манията, която е обявена за психиатрично заболяване, каза психологът Полина Василева
Ключови думи: Новините от Приморско, новините на бТВ, селфи, селфи манията, психолог, трагедията в Приморско, Полина Василева, Тази сутрин
Трагедията в Приморско станала заради търсене на „лесна“ известност. Това намекна психологът Полина Василева.
След като водещият на „Тази сутрин“ по бТВ Антон Хекимян я пита защо се стигна до смъртта на 17-годишно момче, паднало от покрива на изоставен строеж и защо събирането на лайкове се оказва по-важно от живота, тя каза, че причината е търсенето на „лесна“ известност.

„Това е характерно за хората в т.нар. трудна възраст – пубертета, които търсят своето място в света. Тази глобализация в социалните мрежи им предлага лесна изява. Затова селфи манията е изкушаваща за тях“, обясни психологът.

„В Америка тя е обявена за психично заболяване. Изкривява се личността, липсва чувство за граница, т.е. те не могат да спрат. Склонни са към опасно поведение“, добави тя.

„Когато ни липса увереност и самочувствие, когато емоционалните празнини са трудно запълними, започваме да търсим признаване отвън. Не бихме могли да ги запълним. Това е една илюзия, която мощно се налага навсякъде по света“, заяви Василева.

„Бих окуражила младите хора да търсят обществено полезна дейност. Когато помагате на някой друг, това ви дава чувство на удовлетворение. Спортът също повишава самочувствието“, каза още тя.

Никой не би трябвало да има достъп до изоставения строеж, но се установи след наша проверка, че оградата е с големи пролуки и всеки може да мине безпрепятствено, добави водещият.

Той цитира данни от изследване, според което близо 260 души по света са загубили живота си през последните шест години при опит да се самоснимат. Най-много са смъртните случаи при хората на възраст между 20 и 29 години – над 100. Повече от 70 пък са починалите тийнейджъри.

Трагичният случай в Приморско не е единствен у нас. През последните години екстремните селфита се превръщат в опасна мода сред тийнейджърите. В края на 2017 г. жена почина при падане от виадукт до тунел Витиня в опит да се снима.

В началото на тази година пък 14-годишно момче бе ударено от високоволтова дъга на гарата в село Калитиново след селфи върху вагон. 12 дни след това детето почина.
Дете на 15 години пък се удави в язовир край Пловдив отново заради селфи, а в Бургас 16-годишен младеж се простреля с газов пистолет, но за щастие не фатално. Момчето сподели, че инцидентът станал след опит за снимане с оръжие.