Американски психолози за отрицателното въздействие на развода върху здравето

 

Данните от много проучвания показват, че разводът може да окаже негативно влияние върху здравето и да съкрати продължителността на живота. Психолози от университета в Аризона посочват две възможни причини за това явление. Според учените разведените над 50-годишни лица са по-склонни да пушат и да отделят по-малко време и вниание на физическата активност. Проучването е публикувано в списанието Annals of Behavioral Medicine.

Специалистите използват данните от дългосрочното възрастово проучване ELSA (Longitudinal Study of Aging), в което участват над 11 хиляди британци над 50-годишна възраст. От 2002 г. участниците в проучването  попълват въпросници за техния начин на живот на всеки две години.А на всеки четири години се подлагат на медицински прегледи. За новата работа учените избират информация за 5 786 британци.

Авторите сравняват данните от медицинските прегледи, включително информация за състоянието на белите дробове и наличието на възпалителни процеси в организма, с информацията за това колко често спортуват, каква е двигателната им култура, пушат ли,употребяват ли други субстанции.

Също така, психолозите взимат предвид субективното ниво на удовлетвореност от живота, съобщено от участниците в проучването.

Учените открили, че при разведените британци, които не са се омъжвали повторно, рискът от смърт по време на проучването е бил 48% по-висок от този на женените . Хората, които са разведени,оценяват нивото на тяхното благосъстояние и удовлетвореност от живота средно и под средното, особено жените. Онези, които са по-малко доволни от техния живот, се движат по-малко, не се чувстват стимулирани да подържат здрав дух и тяло. Доказано и известно е, че липсата на физическа активност може да причини много заболявания.

Също така, самотните британци пушат много повече, което в крайна сметка засяга функциите на белите им дробове. Авторите са взели предвид пола, възрастта и социално-икономическия статус на респондентите.

Водещият автор на изследването – Кайл Бураса (Кайл Бураса) смята, че самотните хора са по-малко внимателни към здравето си и поради липса на контрол от страна на партньора. Например, когато единия от съпрузите не пуши, вторият може да ограничи броя на цигарите си или напълно да се откаже от лошия навик под позитивния пример и влияние на въздържателя.

Продължението на  авторското проучване има за цел да покаже как разводът засяга други характеристики на начина на живот – храненето и употребата на алкохол. Също така, изследователите планират да проучат как здравето бива засегнато от вдовството и от стоенето в неефективни отношения – дисфункционалните семейства.

Преди няколко години, учените от университетския колеж в Лондон вече установиха, че семейният живот, когато членовете функционират здраво и осъзнато, развивайки се успоредно и подкрепяйки се, намалява риска от деменция.

Из материал на : Annals of Behavioral Medicine.

Превод: Полина Василева,

консултативен психолог и автор