ТРИ ЕМОЦИОНАЛНИ ГРЕШКИ, ОГРАНИЧАВАЩИ ЩАСТИЕТО ТИ

 

Емоциите ви засягат всяко ваше решение. Те влияят на вашите взаимоотношения, вашия професионален живот, психическото ви благосъстояние и вашето физическо здраве. Проучвания показват, че емоционалните ви качества определят дори колко успешни ще бъдете.

Въпреки големия спектър от емоции, които се разиграват в живота ви, забелязвам, че хората не мислят достатъчно често за чувствата си. Повечето хора не го правят.

Те рядко говорят за чувства и повечето от тях никога не са научили как да се справят с тях. Следователно, повечето хора – дори умни, успешни хора – правят емоционални грешки.

В практиката си на психолог, тези са най-често срещаните емоционални грешки, които виждам:

  1. Отричате как се чувствате.

Вероятно няма да отречете, че сте имали рана на крака. Имаме склонност да третираме нашите физически рани без вторична мисъл. Но емоционалните си рани отричате.

Независимо дали свеждате до минимум как се чувствате, като казвате: „Не ме е грижа, че не съм получил тази работа“, „Не ми пука, че не ми се обади” или напълно отричате емоциите си, като казвате: „Не, не съм ядосан“, повечето от вас се опитвате да действайте като че не ви боли, не ви тежи и не ви гнети. Но омаловажаването на вашите чувства и емоции няма да ги накара да избягат.

Може да бъде неудобно, непривично  да признаете вашите борби и мъки. Но признаването им е ключът към вземането на най-добрите решения – и е от съществено значение да се справите с психическата си болка по здравословен начин.

 

  1. Избягвате неудобни чувства.

Страх, тъга, неудобство и разочарование са само няколко от голямата палитра неудобни състояния, които никой не иска да чувства. Но някои хора се стремят да избягват тези чувства и вследствие на това ограничават живота си.

 

Трябва да си позволите да се чувствате неудобно, за  да растете като индивид. И вие трябва да изпитате отрицателните емоции, ако наистина искате да изпитате и положителни чувства. Имайте предвид, че ако се чувствате щастливи през цялото време, вие не бихте го оценили.

Всеки път, когато се сблъсквате с неудобни ситуации, това е възможност да придобиете увереност в себе си. Когато научите, че можете да толерирате дискомфорта, ще бъдете по-склонни да се изправите пред страховете си и да излезете извън зоната на комфорт.

 

  1. Преследвате щастието.

Щастието е цел и тема номер едно в наши дни. Всеки говори за списъци, стъпки и неща, които трябва да правите тук и сега, за да се чувствате по-щастливи.

Но, преследването на щастието се самозапалва. Настояването, че трябва да се почувствате по-щастливи, единствено съсипва момента. Идеята, че не сте достатъчно щастливи, ви натоварва да изпитвате повече радост в живота си. А състезанието, скачането от една дейност в друга, опитвайки се да принудите щастието да ви посети, е един сигурен начин да се почувствате още по-зле от живота си.

Освен това, често срещам хора, търсещи незабавно удовлетворение, придружаващо ги по пътя към дългосрочното удовлетворение. Те постоянно „консумират” мета удоволствия,които да запълват емоционалните им дупки и празнини. Например: докато гледат любимото си развлекателно шоу, ще се хранят с десерт, пуканки и още нещо. Смятат, че по този начин, избягват скуката на два фронта, дългосрочно – докато свърши предаването, и краткосрочно /на момента!/ набавят чувство за смисъл от живота, консумирайки орално храни, напитки и т.н. Отлагайки тъгата с комедиен филм, обаче, не я кара да се изпари. Просто я отлага.

Незабавното удовлетворение и прекомерните занимания ще ви направят нещастни в дългосрочен план. Самодисциплината – която изисква да понасяте известно ниво на дискомфорт – ще ви помогне да се почувствате по-щастливи в хода на живота си.

Емоционалните умения са като всяко друго умение – можете да се справите с практика и постоянство. Но преди да ги подобрите е важно да си дадете сметка за емоционалните грешки, които вероятно допускате. За това ще ви бъде полезен кабинета на психолога.

Най-добрата новина е, че ученето как да регулирате емоциите си е един от трите основни фактора на умствената сила (връзката е външна). Укротяването на емоционалните ви щения, ще помогне да изградите умствения мускул, от който се нуждаете, за да достигнете своя най-голям потенциал.

Полина Василева

Психолог