Насилието вирее само в мълчание

Днес ми се говори за насилието. Да, за тежки въпроси, по които винаги има и тежки реакции. Моята тема е за  тайните на домашно насилие, и за онзи въпрос, който всеки страничен задава: Защо тя (той) просто не го (я) напусне? Защо една жена ще остане с мъж, който я бие? За да не стане прекалено личен увода , днес няма да говоря за себе си и моя минал опит с насилието.

Искам да ви запозная с историята на една от хилядите жертви по света, която системно е била подлагана на тормоз. Нейното име е Лесли Щайнър и разказа, който публикувам свалих и преведох от нейно участие в телевизионно предаване.

 • Бях на 22. Току-що завършила Харвард. Преместих се в Ню Йорк, за първата си работа като писател и редактор в списание «Seventeen» . Взех си първия апартамент, първата ми малко зелена кредитна карта American Express, и имах много голяма тайна. Моята тайна е, че пистолетът зареден с куршуми, опрян в слепоочието ми, държеше човека, който съм обичала повече от всичко на света. Този човек бе навирал оръжието в главата ми стократно. Мъжът, който беше моя избраник заплашваше да ме убие повече пъти, отколкото мога да си спомня дори. Искам да ви разкажа за „изпепеляващата любов“, за психологическия капан, преоблечен като любов, в който милиони жени и дори някои мъже попадат всяка година. Това може да бъде вашата история също.

 

 • Гледайки ме и общувайки с мен, не би предположил, че съм преживяла домашно насилие. Имам бакалавърска степен по английски език от Harvard College, MBA по маркетинг от бизнес училище Уортън. И почти всички компании от трудовата ми биография са сред топ 500 от класацията на Fortune 500, включително и Johnson & Johnson, Leo Burnett и Washington Post. Омъжена съм вече почти 20 години за втория си съпруг – имаме три деца. Имам и куче – черен лабрадор, карам миниван Honda Odyssey. (Смее се шумно)

 

 • Първото нещо, което искам да кажа, че домашното насилие може да се случи на всеки – лице на всяка раса, религия, на всички нива на доходи и образование. То е навсякъде. И второто нещо, което искам да кажа, че всеки си мисли, че домашното насилие се случва с жените в по-несигурните им отношения. Не е така. Над 90% от домашните мъчители са мъже, и насилието се случва само в интимни, взаимозависими, дългосрочни отношения, с други думи – в семейства, където най-малко са очаквали и искали насилие. Насилника проявява себе си в пълния си блясък бавно и обмислено, във времето. Първо хубаво подготвя почвата. Омотава жертвата с красиви думи и редица хладнокръвно премерени постъпки.

 

 • Аз бих казала преди време за себе си, че съм последният човек на земята, който ще остане с мъж, който ме насилва, но всъщност бях много типична жертва заради възрастта си. Бях на 22,а жени на възраст от 16 до 24 са три пъти по-податливи на домашно насилие над жени от други възрастови групи. Повече от 800 жени и момичета в тази възраст всяка година са убити от партньорите си, момчета и мъже от Съединените щати.

 

 • Аз бях също много типична жертва, защото не знаех нищо за домашно насилие, за предупредителни сигнали и сценарии.

 

 • Срещнах Конър през една студена, дъждовна нощ на януари. Той седна до мен в метрото на Ню Йорк и ме заговори. Той ми каза две неща: че също току-що е завършил университет в „Ivy League“ и че работи в една много впечатляваща банка на Wall Street. Но най-голямо впечатление при първия контакт с него у мен остави това, че той е умен и забавен и прилича на малко момче от фермата. Той имаше такива бляскави очи, миловидна усмивка и будеше леко съжаление и желание да се погрижиш за него.

 

 • Едно от най-умните неща, които Конър направи още от самото начало, беше да създаде илюзията, че аз доминирам в нашите отношения. Той направи това особено усърдно в началото, боготворейки ме. Обожаваше всичко в мен че съм умна, завършила Харвард, че активно помагам на тинейджърки и съм отдадена на работата си. Той искаше да знае всичко за моето семейство, детството ми, за моите надежди и мечти. Конър вярваше в мен като писател и в мен като жена по начин, по който никой друг не го правеше. Той също така създаде магическа атмосфера на доверие между нас, като изповядва тайната си: на възраст от четири той е бил многократно и брутално измъчван от пастрока си, който е злоупотребявал с него толкова силно, че той е бил принуден да напусне училище в осми клас, независимо от факта, че е много умен. Той е прекарал почти 20 години да възстановява живота си. Ето защо престижната диплома, работата на Уолстрийт и светлото бъдеще означаваха толкова много за него.

 

 • Ако някой ми беше казал, че този умен, забавен, чувствителен човек, който ме обожаваше, след време ще ме командва да се боядисвам или не, яе решава колко дълга или къса да бъде полата ми, къде да живея, къде да работя, кои да бъдат приятелките ми къде да съм на Коледа, кога и какво да ям, с кой да излизам, – щях да се изсмя в лицето му, защото не е имало и намек за насилие, нито един опит за манипулация и никаква следа от гняв у Конър.

 

 • Тогава аз не знаех, че първият етап на всяко насилие е  да се съблазни и очарова жертвата.

 

 • Аз също не знаех и че  втория етап е  да се изолира жертвата. И не – Конър не дойде вкъщи един ден, казвайки ми: „. Виж какво, всички тези романтични глупости – със сигурност са хубави, но аз вече трябва да премина към следващата фаза, където ще те изолирам и ще започна да те бия“ (Смее се)  „Така че аз трябва да те отведе далеч от този апартамент, където съседите могат да чуят писъците ти, и от този град, където имаш приятели, семейство и колеги, които могат да видят синините и раните ти. „

 

 • Вместо това, Конър се прибра един петък вечер и ми каза, че той напуска работата си, работата на мечтите си, и че той го е направил за мен, защото с мен се чувства в безопасност и обичан, че той повече няма нужда да заема мястото си на Wall Street. Искал просто да излезе от града, далеч от жестокото си семейство, и да се премести в малък град в Нова Англия, където той е готов и мечтае да започне живота си с мен.

 

 • Аз абсолютно не исках да напусна Ню Йорк и да захвърля любимата си работа, но помислих, че трябва да се правят жертви в името на любовта и общото бъдеще, така ни учат от деца, че се прави в отношенията с партньора, да отстъпваме, да не се инатим…..Така че аз се съгласих, отказах се от работата си, и изоставихме Манхатън. Нямах представа, че това е една луда, изпепеляваща любов, че отивах към директно към клопката на студенокръвно подредена физическа, финансова и психологическа измама – затвор.

 

 • Следващата стъпка в сценария на домашно насилие – да се покаже източника на заплахата и да се провери как реагира жертвата. Така че имаше пушки. Веднага след като се преместихме в Нова Англия, Конър купи три пистолета – за да се чувствам аз в безопасност.  Един държеше в жабката на колата ни, другият – под възглавницата, а третият винаги носеше в джоба си. Той казваше, че се нуждае от оръжия, заради травмата, която носи от дете. Че и двамата се нуждаем от тях, за да се чувстваме защитени. Но в действителност това бе съобщение за мен. И въпреки че той все още не вдигаше ръка срещу мен, животът ми вече бе в смъртна опасност -всяка минута и всеки ден.

 

 • За първи път ме нападна физически пет дни преди сватбата. Беше 7 часа сутринта. Аз все още бях по ношница. Седях пред компютъра, опитвайки се да завърша статията, бях уморена и раздразнителна, и гневът ми послужи на Конър за предтекст. Хвана ме за врата с двете си ръце и така силно ме стисна, че не можех да дишам или крещя. Направи го няколко пъти, отпускайки за секунда и стягайки наново, след което с все сила удари главата ми в стената.

 

 • Пет дни по-късно, когато десетките натъртвания и синини, се позаличиха от шията ми, аз облякох булчинската рокля на майка ми и се омъжих за него.

 

 • Въпреки това, което се случи, бях сигурна, че ще живеем „щастливо“, защото го обичах и той ме обичаше толкова много. Освен това той много, много съжаляваше, разкайваше се от сърце и душа. Той преживяше силен стрес заради предстоящата сватба и отговорностите след нея, беше взискателен към себе си, искаше да бъде най-добрия съпруг за мен, и затова изля гнева и страха си от всичко предстоящо ново върху мен. Но това беше еднократен случай, грешка, която никога не би повторил. Сигурна съм.
 • Насилието вирее само в тишина
 • Това се повтори два пъти още по време на медения ни месец. Първият път, аз шофирах – ние търсехме див плаж, а аз имах трудности в намирането на пътя и той ме удари с юмрук в слепоочието толкова силно, че аз няколко пъти размазах главата си в стъклото на колата до мен. Няколко дни по-късно, на връщане от медения месец, той така се вбеси от нещо, че хвърли студената си напитка и шишето в лицето ми.

 

 • Конър продължи да ме бие веднъж- два пъти седмично в продължение на почти три години , времето на нашия брак.

 

 • Аз погрешно вярвах, че това е прецедент, и съм съвсем сама в тази ситуация. Една от всеки три американски жени познава лично домашното насилие, изнасилването или преследването. В Европа данните са идентични. А според данните на CDC, 15 милиона деца преживяват насилие всяка година само в  15 милиона!!! Така че, всъщност, аз бях в много голяма „компания“.

 

 • Да се върнем към ключовият въпрос от началото. Защо живях с него? Отговорът е прост. Не знаех, че това е насилие. Независимо от факта, че той поставя пистолет в главата ми, че ме тласка надолу по стълбите, че заплашва да убие нашето куче, че вади ключа от запалването на колата, докато карам по магистралата, че изля вряло кафе върху главата ми, докато се обличах преди интервю, аз никога не гледах на себе с като на пребиваната жертва.

 

 • Напротив! Аз бях силната жена, обичащата човек със сериозен проблем! Аз бях единственият човек на земята, който може да помогне на Конър да разреши проблемите си.

 

 • Друг е въпросът, че всеки пита: защо просто не си тръгне? Защо не може да си тръгне тази жена? Може да си тръгне по всяко време. За мен това е най-тъжния и болезнен въпрос, защото ние жертвите знаем нещо, което останалите не знаете –  да се измъкнеш от насилника е много опасно!

 

 • Тъй като последният етап от семейство в което има насилие е: смъртта на жертвата. Над 80% от убийствата при домашно насилие се случват, след като жертвата опита да прекрати връзката и да излезе от играта. Тогава мъчителят няма какво да губи.

 

 • Други възможности включват дългосрочно преследване, дори и след като насилникът се омъжи, лишаване от финансови ресурси, манипулирането на съдебната система за сплашване на жертвата и нейните деца, които семейството съдът често изисква прекарване на времето без надзор с мъжа, който е премазвал майка им. Вкарването насила на жертвата в пихиатрични клиники, изкарвайки я негодна и редица други…

И ние все още питаме, ама тя защо просто си тръгне?

 • Аз бях в състояние да си тръгне едва след последния, садистичен побой, който разби всички мои заблуди. Едва оживях тогава и разбрах, че мъжа, когото толкова много обичам ще ме убие, ако не направя нищо. Така че аз вече не мълчах. Казах на всички: на полицията, на съседите, на приятели и семейството си, дори на непознати, и аз съм тук днес, защото всички те ми помогнаха.

Хората сме склонни да класифицираме жертвите с безумни етикети и подмятания като: „Тези са готови да се самоунищожат“, „дефектни са някакви“ „безхарактерни подметки” .

Въпросът „Защо тя не напусне?“ изпраща завоалирания упрек и извратено твърдение „тя си е виновна, че я насилват”, „явно й харесва”.

Да допускаш, че жертвите съзнателно искат да бъдат унижени психически и физически е меко казано изкривено. И още по-страшно е когато става дума за деца…защото те са съвсем беззащитни.

 • След публикуването на книгата „Crazy Love“ ми разказаха хиляди истории – мъже и жени, които също така са се спасили. Научили безценен урок от живота, всички те бяха започнали да живеят живота си по различен начин – щастливо , с добри професии, като добри жени и майки, започваха да живеят без насилие – като мен!
 • Оказа се, че в действителност бях много типична жертва на домашно насилие, и типичен оцелял. Омъжих се отново, за добър и нежен човек, имаме три деца, черен лабрадор и миниван. Това, което никога повече няма да имам зареден пистолет в близост до слепоочието си, в ръцете на човек, който твърди, че ме обича.

Точно сега, може би, си мислиш, „Уау, страхотна история,“ или „Еми тя е тъпичка, сама си го е направила“. Но през цялото време аз говорех за вас. Мога да кажа с увереност, че сега ме чуха десетки хора, с които се злоупотребява, или са насилвани още като деца. Чуха ме и такива, които малтретират другите.

Насилието може да се случи на дъщеря ти, на сестра ти, на най-добрия ти приятел, на колегата или колежката ти, на домашното ти животно, точно сега. В този момент някой някъде пребива невинен човек.

 • Аз бях в състояние да сложа край на своята „луда любов“, нарушавайки тишината. И до ден днешен аз пробивам тази стена от мълчание. С говорене. Това е моят начин да помогна на други жертви, и на себе си. Имам молба към вас. Говорете за това, което  чухте (прочетохте) тук.  Насилието вирее само в мълчанието. Можете да спрете насилието в семейството, просто чрез посочване. Ние, жертвите се нуждаем от помощта на всеки. Трябва всички да знаят тайната за насилието в семейството.

Нека се вижда насилието, просто говорете за това с децата си, с вашите колеги, с приятелите и семейството си. Покажете им оцелелите какви прекрасни хора са, достойни за любов и щастливо бъдеще. Разпознаването на предупредителните признаци на насилие още в началото е важно да се спре процеса, да се покаже жертвата навън.

Заедно можем да направим нашите домове, нашите семейства, нашите работни места и учебни заведения по- безопасни и мирни оазиси. Каквито трябва да бъдат.

Благодаря.

Превела от английски:

Полина Василева, психолог и психотерапевт, драскач.

Бивша жертва.

P.S. Вдъхновена от история на клиентка в кабинета ми , ще ми се да споделя нейно изречение от вчера вечерта: „ Не се влюбвайте в травмата на човека, това може да се окаже разрушително за вас самите”

 

Насилието вирее само в тишина

Comments 119

 1. Randell Susla
  30.04.2021

  obviously like your web site however you have to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality on the other hand I will certainly come back again.

  http://www.froleprotrem.com/

 2. storno brzinol
  14.05.2021

  Well I sincerely liked reading it. This information provided by you is very effective for correct planning.

  http://www.stornobrzinol.com/

 3. Windy
  16.05.2021

  I have been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of
  space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Studying this information So i’m happy to express that I have an incredibly just right uncanny feeling I found out just what I needed.
  I such a lot without a doubt will make sure to do not forget
  this site and provides it a look on a constant basis.

  Also visit my page … Cristine

 4. Renato
  16.05.2021

  Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?

  you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone
  the content!

  Also visit my homepage – Pussy888 Pc

 5. Lydia
  17.05.2021

  you’re in reality a just right webmaster. The website loading
  pace is amazing. It sort of feels that you are doing any unique
  trick. Furthermore, The contents are masterwork.
  you’ve done a excellent process on this topic!

  my web blog id test untuk ok388; 918kiss-m.com,

 6. Yong
  17.05.2021

  I’m not that much of a online reader to be honest but
  your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on.
  Cheers

  Stop by my web blog :: akaun test rollex11

 7. Jami
  17.05.2021

  Asking questions are genuinely nice thing if you are not
  understanding anything entirely, but this piece of writing gives fastidious understanding yet.

  Feel free to visit my page: home 3win8 download

 8. Alda
  17.05.2021

  I couldn’t refrain from commenting. Very well written!

  Here is my web blog; download epicwin original

 9. Cassie
  17.05.2021

  What’s up i am kavin, its my first time to commenting
  anywhere, when i read this paragraph i thought i could also create comment due to this sensible article.

  My web-site: joker123 pc download (918kiss-m.com)

 10. Merle
  18.05.2021

  Excellent blog here! Additionally your website a lot up very fast!
  What web host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

  Also visit my blog :: Hans

 11. Adele
  18.05.2021

  I could not resist commenting. Perfectly written!

  Feel free to visit my web page download game wukong333

 12. Abby
  18.05.2021

  Thanks a bunch for sharing this with all folks you really realize
  what you’re talking approximately! Bookmarked.

  Kindly additionally visit my site =). We may have a hyperlink alternate arrangement between us

  Also visit my website pansionat.com.ru

 13. Tabatha
  18.05.2021

  Hello there I am so happy I found your weblog, I really found you by mistake,
  while I was looking on Askjeeve for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up
  the fantastic work.

  Also visit my blog post: akaun test sky777

 14. Ernestina
  18.05.2021

  I savor, cause I found just what I was having a look for.

  You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day.

  Bye

  Here is my blog post – jackpot 918kiss 2 (918kiss-m.com)

 15. Julie
  18.05.2021

  Now I am going to do my breakfast, afterward
  having my breakfast coming over again to read additional news.

  Feel free to visit my site: http://www.taldykurgan.com

 16. Christina
  18.05.2021

  I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing
  posted at this web page is genuinely fastidious.

  Also visit my site; download love138 (Declan)

 17. Tamera
  18.05.2021

  Why people still make use of to read news papers when in this technological globe everything is existing on web?

  Have a look at my webpage – kebe.top

 18. Mindy
  18.05.2021

  Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but
  I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are
  so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any suggestions? Bless you!

  Look into my webpage; lionking888 ios download

 19. Sima
  18.05.2021

  An impressive share! I have just forwarded this onto a
  colleague who was doing a little homework on this.
  And he actually ordered me breakfast simply because I stumbled upon it for him…

  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!

  But yeah, thanx for spending the time to discuss this issue here on your
  site.

  my web page … game ntc33

 20. Riley
  18.05.2021

  An interesting discussion is worth comment. I believe that you ought to publish more
  about this topic, it may not be a taboo subject but usually folks don’t discuss such topics.
  To the next! Many thanks!!

  Check out my homepage :: demo club suncity (https://918kiss-m.com/clubsuncity/)

 21. Melba
  18.05.2021

  Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.

  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty
  fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Thank you

  Look at my blog post download game 918kaya

 22. Sidney
  18.05.2021

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you
  wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics
  to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

  Here is my webpage – lpe88 slot game list

 23. Victoria
  18.05.2021

  Hi! I simply would like to give you a huge thumbs up for your excellent info you have here on this
  post. I will be returning to your blog for more soon.

  Feel free to surf to my homepage :: http://www.craksracing.com

 24. Lela
  18.05.2021

  Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will be a great author.I will remember to
  bookmark your blog and will often come back
  sometime soon. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice day!

  Look into my webpage :: grazebo.com

 25. Darnell
  18.05.2021

  Hello, just wanted to mention, I enjoyed this blog post.

  It was inspiring. Keep on posting!

  my web site: cara masuk id test mega888 (918kiss-m.com)

 26. Aline
  18.05.2021

  Wohh exactly what I was searching for, thank you for posting.

  my web-site Roseanne

 27. Monique
  18.05.2021

  Your mode of telling the whole thing in this article is in fact
  pleasant, every one be able to without difficulty know it,
  Thanks a lot.

  Here is my webpage aaa1188 Ios Download

 28. Arnulfo
  18.05.2021

  Hi I am so grateful I found your weblog, I really
  found you by mistake, while I was researching on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here now and would
  just like to say thank you for a marvelous post and a all round entertaining blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read more, Please do keep up
  the excellent work.

  Review my web blog; id test greatwall99

 29. Marian
  18.05.2021

  I visit daily some web sites and sites to read content, except this
  website provides quality based posts.

  Look at my homepage … calibet malaysia, https://918kiss-m.com/calibet/,

 30. Seth
  18.05.2021

  Ahaa, its pleasant discussion regarding this paragraph here at this
  blog, I have read all that, so now me also commenting at this place.

  my website – http://www.jlxxsb.com

 31. France
  18.05.2021

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an nervousness over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as
  exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

  Also visit my web-site; tanglewood.sh

 32. Darryl
  18.05.2021

  I pay a quick visit day-to-day some sites and websites
  to read articles, except this website presents quality based content.

  Here is my website – id sky1388

 33. Marita
  18.05.2021

  You could definitely see your skills in the article you write.
  The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they
  believe. Always follow your heart.

  My webpage; jackpot wm casino

 34. Zak
  18.05.2021

  Thanks for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I
  will be waiting for your further write ups thank you once again.

  My homepage – slot game ace333

 35. Leona
  18.05.2021

  Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to
  say fantastic blog!

  my site – sheriffptacentral.co.za

 36. Barney
  18.05.2021

  Excellent article. Keep writing such kind of information on your site.
  Im really impressed by your site.
  Hey there, You have performed a fantastic job.

  I’ll certainly digg it and individually suggest to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this site.

  my site; xe88 game online

 37. Danny
  18.05.2021

  I like what you guys are up too. This sort of clever work and reporting!
  Keep up the very good works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.

  My blog … playboy2 website

 38. Belen
  18.05.2021

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks
  for the post. I will definitely return.

  My website: game mega888

 39. Nicholas
  18.05.2021

  Great paintings! That is the type of information that are supposed to be shared across the net.
  Shame on Google for no longer positioning this submit upper!

  Come on over and seek advice from my site . Thanks =)

  Visit my site; http://www.jlxxsb.com

 40. Huey
  18.05.2021

  I am sure this post has touched all the internet visitors, its really really
  fastidious article on building up new blog.

  Visit my webpage 918kiss plus original

 41. Modesto
  18.05.2021

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out
  a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

  Here is my blog post lovegamematch.com

 42. Katja
  18.05.2021

  I likewise conceive therefore, perfectly written post!

  Have a look at my homepage: https://kebe.top/

 43. Patricia
  18.05.2021

  Excellent way of describing, and pleasant paragraph to take information on the topic
  of my presentation focus, which i am going
  to present in institution of higher education.

  Look into my site; http://163.30.42.16/~health2017/userinfo.php?uid=4123546

 44. Margherita
  18.05.2021

  Hey very interesting blog!

  Look into my web page :: kebe.top

 45. Ulysses
  18.05.2021

  Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do
  some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from
  this post. I am very glad to see such excellent info being shared
  freely out there.

  Also visit my web site; grazebo.com

 46. Henry
  18.05.2021

  Enjoyed examining this, very good stuff, appreciate
  it.

  My blog post :: kebe.top

 47. Christiane
  18.05.2021

  It’s appropriate time to make a few plans for the long run and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I may I want to recommend you some fascinating things or
  advice. Maybe you could write subsequent articles relating
  to this article. I want to read even more things about it!

  Also visit my web page; joker online casino indonesia (https://xe88sg.com)

 48. Lavonne
  18.05.2021

  You ought to take part in a contest for one of the highest quality websites on the web.
  I’m going to highly recommend this blog!

  Feel free to visit my blog https://kebe.top/viewtopic.php?id=1408321

 49. Denny
  18.05.2021

  hi!,I really like your writing very so much! percentage we keep in touch more about your article
  on AOL? I need a specialist in this space to solve
  my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to
  look you.

  Also visit my web site bbs.yunweishidai.com

 50. Harris
  18.05.2021

  I love your writing style truly loving this internet site.

  Visit my website http://chengdian.cc/forum.php?mod=viewthread&tid=13681

 51. Emery
  18.05.2021

  You need to be a part of a contest for one of the most useful blogs on the
  internet. I’m going to highly recommend this web site!

  Here is my blog; shihan.com.ru

 52. Gena
  18.05.2021

  Asking questions are genuinely pleasant thing if
  you are not understanding something fully, except this post provides
  fastidious understanding yet.

  my blog post :: kebe.top

 53. Bruno
  18.05.2021

  Howdy! This article couldn?t be written any better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!

  He continually kept preaching about this. I’ll forward this article to him.
  Fairly certain he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

  my web blog: kebe.top

 54. Kourtney
  18.05.2021

  Very descriptive post, I liked that bit. Will there be a part 2?

  My website – kebe.top

 55. Kacey
  18.05.2021

  I feel that is one of the so much vital information for
  me. And i’m happy reading your article. However wanna observation on some normal things, The
  site taste is great, the articles is in point of fact great : D.
  Good task, cheers

  My site … http://jigongjianzhu.com/home.php?mod=space&uid=578732&do=profile&from=space

 56. Adam
  18.05.2021

  Thank you for your whole effort on this site. My mum takes pleasure in managing investigation and it’s really
  obvious why. Most people notice all concerning the lively ways you provide valuable ideas via your website and welcome participation from visitors on the theme so our favorite daughter is undoubtedly being taught so much.
  Have fun with the remaining portion of the new year. You are always performing a really good job.

  Feel free to surf to my homepage :: http://mypicvideo.com

 57. Lauren
  18.05.2021

  Ahaa, іts fastіdіߋus conversation regarding this
  paragraph heгe at this website, I havе read all tһat, so at thhis time me also commenting һere.

  my page :: slot online

 58. Antonietta
  19.05.2021

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By the way,
  how could we communicate?

  Also visit my web-site; go right here

 59. Connie
  20.05.2021

  If you are going for finest contents like I do, simply pay a visit this web
  page all the time because it gives feature contents, thanks

  my website chengdian.cc

 60. Darci
  20.05.2021

  Very good info. Lucky me I recently found your website by chance
  (stumbleupon). I have saved as a favorite for later!

  Feel free to surf to my site; http://www.55ide.com

 61. Armando
  20.05.2021

  This internet site is my intake, real wonderful layout and Perfect
  articles.

  Here is my web site: https://kebe.top/

 62. Vivien
  20.05.2021

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you
  penning this article plus the rest of the site is very good.

  Also visit my webpage :: Marjorie

 63. Jeannine
  20.05.2021

  I enjoy you because of all of your efforts on this web
  site. Betty really loves managing research and it is simple to grasp why.
  Most of us notice all relating to the compelling
  form you deliver useful solutions through your blog and as well inspire response
  from other people on the theme then our favorite girl is undoubtedly becoming educated a great
  deal. Take pleasure in the rest of the new year.

  You’re the one performing a tremendous job.

  Feel free to surf to my site forum.yawfle.com

 64. Dylan
  20.05.2021

  WOW just what I was looking for. Came here by searching for quality treatment

  my homepage :: https://kebe.top/

 65. Kevin
  20.05.2021

  Excellent article. I’m facing a few of these issues as well..

  Here is my web site … https://lovegamematch.com/blog/416634/quitting-cannabis-the-fear-of-success/

 66. Ethan
  20.05.2021

  I as well conceive therefore, perfectly
  written post!

  my website: khoquet.com

 67. Hugo
  20.05.2021

  Fabulous, what a website it is! This webpage presents useful
  data to us, keep it up.

  my web page … https://grazebo.com

 68. Marietta
  20.05.2021

  Some truly wonderful work on behalf of the owner of this web site, utterly great content.

  Feel free to surf to my web page :: https://rucame.club/

 69. Blaine
  20.05.2021

  Hello to every body, it’s my first pay a visit of this website; this weblog carries amazing and truly excellent stuff
  for visitors.

  Review my web site: https://www.diablo.moe/index.php?action=profile;u=131583

 70. Glory
  20.05.2021

  Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day.

  It’s always helpful to read through articles from other writers
  and practice a little something from other web sites.

  my web page; https://bbs.yunweishidai.com/

 71. Corey
  20.05.2021

  Absolutely pent subject matter, Really enjoyed studying.

  My blog post kebe.top

 72. Minna
  20.05.2021

  Now I am going away to do my breakfast, when having my
  breakfast coming over again to read more news.

  Also visit my web site – https://kebe.top

 73. Levi
  20.05.2021

  Hi, everything is going well here and ofcourse every one is sharing information, that’s actually good,
  keep up writing.

  Look at my blog: grazebo.com

 74. Carley
  20.05.2021

  I visited a lot of website but I believe this one
  has got something special in it.

  Review my web page :: kebe.top

 75. Alberto
  20.05.2021

  This site is my inhalation, real great design and style and Perfect content material.

  Review my web site; https://grazebo.com/

 76. Mercedes
  20.05.2021

  This is a topic that is close to my heart… Cheers! Where are your contact details though?

  My web page https://bbs.yunweishidai.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1071099

 77. Shani
  20.05.2021

  It?s hard to find educated people in this particular topic, however, you seem like you know what you?re talking
  about! Thanks

  Here is my website … Mariel

 78. Shasta
  20.05.2021

  Very efficiently written article. It will
  be valuable to anyone who utilizes it, as well as yours truly :
  ). Keep up the good work – for sure i will check out more
  posts.

  my page; shihan.com.ru

 79. Angelita
  20.05.2021

  I like reading through an article that will make men and women think.
  Also, thank you for allowing me to comment!

  Here is my website :: grazebo.com

 80. Lavada
  20.05.2021

  Hi friends, how is the whole thing, and what
  you want to say concerning this piece of writing, in my view
  its truly awesome designed for me.

  Feel free to visit my web blog http://www.smart-price.sblinks.net/out/public-profile-elizabethor-classifiedadsubmissionservice-com-free-classifieds-ads

 81. Tia
  20.05.2021

  Great write-up, I am normal visitor of one’s blog, maintain up the
  excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  My blog; 2xex.com

 82. Monique
  20.05.2021

  Good write-up, I am regular visitor of one’s site, maintain up
  the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Here is my web blog http://www.jlxxsb.com/

 83. Reuben
  20.05.2021

  This is really interesting, You are a very professional blogger.
  I have joined your rss feed and look ahead to searching for extra of your magnificent post.
  Additionally, I’ve shared your website in my social networks

  Feel free to surf to my web-site lovegamematch.com

 84. Teena
  20.05.2021

  Hello to all, how is everything, I think every one is
  getting more from this web page, and your views are pleasant in support of new people.

  Feel free to visit my blog http://khoquet.com/blog/825095/how-to-organize-a-nutritious-diet/

 85. Velma
  20.05.2021

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  Look into my web-site; https://grazebo.com/viewtopic.php?id=17327

 86. Latashia
  20.05.2021

  Thanks , I have recently been searching for info approximately this topic for a while and yours is
  the best I have found out so far. However, what
  in regards to the conclusion? Are you positive concerning the supply?

  My web site … chedc.net

 87. Anne
  20.05.2021

  This internet site is my intake, rattling great layout and Perfect written content.

  Feel free to visit my web site https://kebe.top/

 88. Chanel
  20.05.2021

  Thanks for all your efforts on this blog. Gloria loves participating in investigation and
  it is obvious why. Almost all notice all of the lively tactic you make helpful secrets by means of
  your web blog and in addition attract contribution from people on that point while our simple princess is now learning so much.

  Enjoy the rest of the year. You have been carrying out a fantastic job.

  Here is my web-site … http://www.pf-mold.com

 89. Darci
  20.05.2021

  I am continually looking online for ideas that can facilitate me.

  Thanks!

  Here is my blog post; kebe.top

 90. Miles
  20.05.2021

  Hi Dear, are you actually visiting this web page on a
  regular basis, if so then you will without doubt get fastidious experience.

  Feel free to visit my webpage … bbs.shishiedu.com

 91. Nydia
  21.06.2021

  Hi! I’ve been reading your website for a long time
  now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Texas!
  Just wanted to say keep up the fantastic job!

  My site … Anthony

 92. Archie
  21.06.2021

  Thanks for the article. My paretner and i have always noticed that mpst people
  are desperate to lose weigjt simply because wish tto look sliom in addition too looking attractive.
  Nevertheless, they do not often realize that there are more benefits for you to losing weight as well.

  Doctors declpare that over weight people have problems with a variety of illnesses that
  can be perfectely attributed too their excess weight. Fortunately that people who definitely are overweight and also suffering fropm various diseases can reuce tthe severity of the illnesses
  by means of losing weight. It is possible to see a slow but notable improvement in health if even a slight amount of weight-loss iss attained.

  Here iis my blog post; minecraft prison

 93. Charline
  01.07.2021

  When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time a comment is
  added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove
  me from that service? Bless you!

  Look at my web blog … Nellie

 94. Rnzdri
  03.07.2021

  Phboyz – can you buy ed pills online Zxrhqm

 95. Lqbdto
  07.07.2021

  where can i buy priligy – tadalafil 2.5 mg tablets tadalafil price usa

 96. Zybuep
  08.07.2021

  ed pills cheap – pills for erection erectile dysfunction medications

 97. CharlesFeami
  08.07.2021

  tobira kanji book pdf Une Chanson Sur Youtube Trackid Sp-006 Gratuitement kaalaman at kasanayan tungo sa kaunlaran grade 5 book

 98. Omueju
  09.07.2021

  40 mg prednisone daily – discount deltasone how to get prednisone tablets

 99. Lxzdqq
  11.07.2021

  modafinil generic – provigil cost modafinil reviews

 100. Slot M Moire Asus X751lj Ty109t
  12.07.2021

  Lol Attribuer Item Un Slot Skyrim House Mod With Mask Slot G Ant Casino Phramacie

 101. Rpsjku
  12.07.2021

  accutane generic south africa – price of accutane in south africa pharmacy accutane

 102. Elyxth
  13.07.2021

  buy amoxil online – buy amoxicillin online walgreens amoxicillin price

 103. Ltxaso
  14.07.2021

  vardenafil 5 mg – levitra vs viagra cheapest vardenafil online

 104. Cbpepd
  16.07.2021

  buy ivermectin pills – buy ivermectin for humans uk ivermectin 2

 105. Casino Blackjack Room
  16.07.2021

  Magasin Casino Dans Le 61 James Bond Casino Royal Streaming Vk Huile D Argan Casino

 106. Bumaiy
  16.07.2021

  tadalafil 20mg canada drug – 10mg cialis canadian cialis pharmacy

 107. Aiusru
  17.07.2021

  ivermectin for humans – stromectol human

 108. Rdhfon
  18.07.2021

  accutane 20 mg for sale – can you buy accutane over the counter in canada accutane online uk

 109. Aowxhg
  19.07.2021

  lyrica south africa – canadian pharmacy near me walmart pharmacy

 110. Abbgyo
  20.07.2021

  over the counter amoxicillin kroger – amoxicillin 500mg capsules rx amoxicillin 500mg

 111. Wjwspb
  22.07.2021

  viagra usa – top rated ed pills can i buy viagra online without a prescription

 112. Etyaox
  23.07.2021

  buy generic tadalafil online – cialis mexico online brand cialis 5 mg

 113. Ozwrxh
  24.07.2021

  ivermectin dosage – ivermectin tablet price stromectol pill for humans

 114. Mmwdnw
  25.07.2021

  where to buy prednisone 20mg – where can i get prednisone prednisone 10 mg order online

 115. Florencia
  27.07.2021

  Spot on with this write-up, I really believe that this site needs a great deal
  more attention. I’ll probably be returning to see
  more, thanks for the info!

  Review my homepage: Ola

 116. Iehpta
  27.07.2021

  provigil generic – site modafinil 200mg

 117. Hszqha
  29.07.2021

  zithromax liquid – generic azithromycin 500mg zithromax 100mg dose

 118. Zcszey
  30.07.2021

  furosemide brand name australia – furosemide 40 mg pills lasix pills 20 mg

 119. Caisax
  02.08.2021

  where can i buy clomiphene – clomid for sale clomiphene tablets

Write a comment