15 крайно неприятни усещания, които всъщност ви водят към по-добро

Дискомфортът е неотменен спътник на промяната. За съжаление често го бъркаме с нещастие и в опитите да се справим с него избягваме промените. Междувременно, за да се постигне ново разбиране, да се изостави ограничаването на вярванията и да се мотивира за реална промяна, чувството за известен дискомфорт е просто необходимо.

Дискомфортът е сигнал, който често може да бъде много полезен.

1.Чувствате се, сякаш отново изпитвате страховете от детството си Ще откриете, че в зряла възраст срещате проблеми, с които сте се борили като дете. И макар че на пръв поглед изглежда, че не сте взели урок от тях, всъщност това означава, че започвате да осъзнавате защо мислите и се чувствате по този начин. И това е първата стъпка за промяна.

 

2. Чувствате се  „изгубени“ , безпътни и безцелни Усещането за загуба всъщност е знак, че сте станали по-представителни във вашия собствен живот. Вие живеете по-малко в спомените и в мислите за бъдещето и сте по-присъстващи в сегашното време. Докато не свикнете с това, ще чувствате, че сте загубили пътя си. Но помнете, всъщност всичко е обратното. Просто вървете, пътят ще продълава да се появява пред вас. По нов начин.

3. Нещо като замаяност на „лявото полукълбо на мозъка ви“ По-често използващи дясното полукълбо (повече разчитащи на интуицията и емоциите),  изведнъж може да ви се стори, че функциите на „лявото полукълбо“ започват да губят умението  и значението си. Изведнъж ви става трудно да се концентрирате, да се организирате, да помните малките детайли. Емоциите започват да избухват, когато „решат“ да бъдат ВИДЯНИ и ПОЗВОЛЕНИ. Вашата задача е да спрете да се борите с тях и да им се противопоставяте, за да ги надвиете. Бих ви окуражила към обратното – за да ги овластите, временно им предайте властта – осъзнайте ги! Това може да стане единствено след като си позволите да ги почувствате и преживеете.

  1. Нарушения на съня.

Спите много повече или по-малко от обикновеното, будите се през нощта, защото не можете да спрете да мислите за нещо. Залети сте от прилив на енергия или сте крайно изтощени.

 

  1. Случват се събития, променящи първичния ход на живота ви

Налага се да смените жилището си, да се разведете, да изгубите работата си, да се разделите с автомобила си, с приятели, с илюзии.

 

  1. Силна потребност да сте сами.

В един момент се озовавате разочаровани от идеята да прекарвате всеки уикенд с приятели. Проблемите на другите хора повече ви изчерпват, отколкото интригуват. Най-вероятно това показва, че сте преминали етап от реконструкцията си.

  1. Емоционални, ярки сънища, които почти винаги си помните в подробности. Ако приемем, че чрез сънищата подсъзнанието ви общува с вас (или проектира образи на ваши преживявания), тогава със сигурност и сега се опитва да ви кажа нещо. Чуйте го.
  2. Имате все по-малко приятели.

Все по-осезаемо се чувствате некомфортно сред негативните си приятели. Основният проблем на такива хора е, че самите те рядко осъзнават песимизма си, а да им кажеш, че е така, е някак неприятно. Така че постепенно започвате да игнорирате старите приятели. И това е добре. Още една част от пренареждането на вътрешния ви пъзел и усещане за ново Себе си.

9. Усещането, че всичките ви мечти рухват Това чувство е свързано с факта, че вие , най-вероятно, в момента още не сте наясно, че се движите към реалност, която е по-добра от тази, за която сте мечтали, и това е повече в съответствие с вашето настояще, а не с това, което някога сте си мислили за себе си.

 

10. Усещането, че вашите мисли са вашият най-голям враг Започвате да разбирате, че вашите мисли наистина оформят вашия опит. Но това често не е така, докато търпението ви  не се изчерпа. След това се опитвате да започнем да ги контролираме – и ето тогава осъзнавате, че всъщност, вие винаги сте ги контролирали.

 

11.Неувереност по темата кои сте вие…в крайна сметка?

Последните ви илюзии за това кой „трябва“ да бъдете са изчезнали. Чувствате се несигурни поради несигурността! Вие сте в процес на развитие. Когато нещата се променят, се чувствате ядосани, сърдите се и се затваряте.

С други думи, макар и да звучи парадоксално, когато изпитвате неувереност и неопределеност – това по правило ще ви доведе към нещо по-добро!

  1. Разбирате колко дълъг път още ви предстои . Разбирате това, защото можете да кажете къде искате да отидете. Това означава, че най-накрая вие знаете кой сте, къде се намирате, кой искате да бъдете и какви са целите ви.

13. „Предусещате” и „знаете” неща, които предпочитате да не знаете Разбирате и усещането на неща, които някой наистина чувства. Съзнанието, че връзката ви е приключила ,че вече не можете да бъдете на тази работа да все причини за „ирационалната“ тревога, скрита в подсъзнателното усещане и тревога. То, от своя стана, още не е взето на сериозно поради неговата привидна нелогичност.

 

14. Силно желание да говорите за себе си Фактът, че започвате да се ядосвате на себе си за това, колко сълъг период от време сте позволили да останете безлични, лишавали  сте се от думата си , позволявали сте  гласовете на други хора да звучат в главите ви. Цялото това негодувание е знак, че най-сетне сте готов да спрете да ги слушате, да се поставите на първо място и да започнете да обичате и уважавате себе си.

 

  1. Съзнанието, че само вие сте отговорни за живота си и за вашето щастие. Такава емоционална автономия ужасява, защото ако сте объркали в нещо, цялата отговорност пада на вас.

В същото време осъзнаването на този факт е единственият начин да бъдете наистина свободни. Нима при това положение, играта не си заслужава всички слаби и силни карти?

P.S. И да не забравя, не забравяйте и вие – бъдете благодарни за всяко камъче, което ви спъва по Пътя, всеки човек, който ви донася страдание, всяко чувство за личен провал, за безпътица, за загуба и пустош. Научете се да ги приемате като безценни подаръци, своеобразни стъпала по Пътя ви Нагоре!

 

С уважение към личния ви път,

Полина Василева, психолог консултант