Панически атаки! Страх! Как да се справя?

 

 

Ще ми се да поговворя за паник атаките като една от най-честите заявки в кабинета напоследък. Множество мъже и жени идват отчаяни, чувстват се като в капан, обезсилени и обезверени – от вензапната поява на паническите атаки, страха и последващия страх от страха, който неминуемо присъства в процеса на разгръщане на състоянието.

Паническите атаки са ми познати до болка от първо лице. Към този момент са останали в миналото ми отдавна. Но прекрасно знам какво е чувството и бих искала да кажа някои неща на всички, които живеят в хватката им, както и на техните близки.

Какво е паник атака?

Паник атаката е пристъп на парализиращ ирационален страх, натрапливи мисли, сърцебиене, световъртеж, чувство за нереалност (сякаш те няма), задушаване, гадене, чувство, че умираш, припадаш, полудяваш и т. н. (разбира се, при всеки е различно, но това е най-характерното). Всички изследвания показват, че ти „няма нищо“, но вътре в теб сякаш има демони. Опитваш се да се бориш с тях, но тези демони са станали част от теб и колко по-упорито и силно се бориш, толкова по-силни стават те. Появява се страх от страха, страх от загуба на контрол, страх от мнението на другите.

Понякога такива атаките продължават години наред. Нерядко хората се затварят вкъщи, стига се до избягване на социално общуване, изпитват ужас да останат сами, налице е и агорафобия (страх от обществена среда, тълпи). Страдащите живеят в свят, осеян с призраци, който обаче е невидим за другите. Чувстват се неразбрани и принудени сами да се справят с ужаса.

Аз не отхвърлям лекарствата, уважавам медицината точно толкова, колкото консултативния, психологическия, психотерапевтичния и психоаналитичен подход. Има случаи, в които комбинирането на консултации и прием на медикаменти за кратък период е неизбежно, дори задължително.

Да, лекарствата само временно заглушават болката и страха, не те премахнат това, което е в основата на проблема. Но, понякога приема на определени ОТ ПСИХИАТЪР медикаменти, е нужната основа, за да може да стартира осмисляща работата с  психолога.

 

За да се справиш с паниката преди всичко е нужна промяна на възприемането. Твоето. Навън и навътре.

Причините за нейната поява са висока тревожност, дълбока чувствителност, посттравматичен стрес, преживян шок, дълго наслагвани и потискани травми в миналото, довели до изкривено възприятие на света, чувство за безпътие.

 

На първо място държа да ти кажа: Не си виновен, не си повреден и не си некачествен поради факта, че имаш панически пристъпи и не успяваш да се справиш с тях.

Не! Ти не си слаб, лабилен, не страдаш от липса на кураж и воля. Напротив – паник атаките се случват имено на силните и борбени хора, на хора, които често са минали толкова, колкото други не са и сънували, хора, кото дълго време са носели товар за петима, хора, които са били силни, идържащи и стегнати твърде дълго. Или са  в процес на промяна, на кръстопът.

Не си нито слаб, нито безхарактерен. Грешката ти е имено там! Че продължаваш да опитваш да си силен. Да искаш да се справиш, да бориш и пребориш страха. Така постигаш обратния ефект. Засилваш страха още повече. Неминуемо. Позволи си да си слаб, търсещ помощ и осланящ се поне за кратко на нечие чуждо рамо (специалиста, психолога, и после пак на себе си).Подбирай човека, на който ще се довериш.Опитай да го почувстваш. Довери се на усещанията си за него. Не на чуждите препоръки, не на дипломите му. Когато го усетиш – Остави се! Приеми, че не си исполин и че всеки от нас – човеците – има нужда от други такива понякога, за да оцелее. Довери се.

Моля те, предай на близките си следното послание от мен:

Мили хора, няма абсолютно никакъв смисъл да му казвате: „всичко е плод на твоята фантазия, в главата ти е, това е измислица, стегни се, ти си силен, не преигравай, що за лиготии“  и т. н. Човекът с ПА знае прекрасно, че страховете му са ирационални и че е „глупаво“, но това не променя нещата.

 Дори именно това го спира да сподели страховете си и отлага до последно тръсенето на попощ и подкрепа.Насилва си да „не мисли за това“ и „да не му обръща внимание“. Колкото повече се бори да го изтръгне насила, обаче, толкова повече страхът драпа със зъби и нокти да илезне на светло, да му се даде нужното внимание, да бъде овластен. Вашият роднина, приятел, познат, колега има нужда от помощ, от  внимание, любов, разбиране и подкрепа.

Страхът не ти е враг!

 Той не е чудовище дошло да те срине. Страхът опитва да те предпази, има нещо да ти каже, носи важно послание. Той е защитна реакция на твоя организъм. Именно това негово послание ще се избистри в кабинета на психолога.  Страхът и болката са  вик на душата, че нещо става. Страхът ти праща знак за наложителна промяна!

 

Никога плуването в удоволствия не се явява катализатор за нашето лично усъвършенстване и позитивна промяна и развитие.

Да! Имено дискомфорта, болката и страданието ни повеждат по пътя към промяна на мисленето, към духовен растеж, към вглеждане навътре в душата и дълбочините си. Към потапяне в неизвестното – за твое добро.И мое.

 

Не си сам! Ама никак не си сам. Пълно е с хора преживяващи и преживели капана на паническите атаки.

Това, че си с панически атаки не те прави по-малко ценен и обезстойностен. Напротив – ПА често са трамплин към едно по-високо стъпало във възпритието на Себе си и на света.

Паник атаките са безвъзвратно и категорични лечими. Те не са до живот.

Ти не си твоите панически пристъпи. Те са някаква част от теб за един период от време, която ще доведе до градивна трансформация, ако й позволиш.

 

В кабинета на психолога , а после и сам вкъщи, ще се научиш да не се идентифицираш със своя страх, с емоциитеи и болките си. Да не им се закачаш на кукичките. Когато не влизаш в играта им, те губят енергията и силата си на влияние върху теб и неустно замлъкват в тихото.

 

Най-трудно ми е да убедя нов клиент с панически атаки ДА НЕ СЕ БОРИ с нея когато тя връхлети, а да се опита просто да я гледа отстрани. И го разбирам много добре. Та нали и аз помня как умирах всеки път и ми беше невъзможно да се овладея по време на първите пристъпи.

После се научих – седях и „гледах”: как сърцето ми ей сега ще изскочи, ръцете ми се потят, губя усет за краката си тотален. Не мога да контролирам крайниците си. Като отрязани са! Стиска ме онова ми ти чудовище за гушата, замайвам се, въздух не стига. Сърцето ми препуска като бясно с удари в гърлото директно, безпомощна съм, искам да избягам, а не мога да помръдна. И хоп! Тогава точно, когато вече се предавам и чакам да дойде края, да срещна смъртта – ФИНАЛ. И нищо. Няма паника, няма телесни симтоми,страха си е отишъл. А а съм жива, здрава, дишам дълбоко и съм най-благодарния човек на света, че останах ВЪВ усещането за крах. Че не понечих да го преборя, не понечих да избягам от страха. Просто се дръпнах и наблюдавах.

 

Опитай! Просто наблюдавай, без да се идентифицираш с усещанията. Позволи на цялата вълна от страх и съпътстващите я неразположения на психосоматично ниво да ПРЕМИНАТ ПРЕЗ ТЕБ и твоето тяло. Остани приятно изненадан след минута, две, десет, че си още жив, а страха го няма. Да, теб вече те е страх, че пак ще дойде след вреем, Страх те е от страха. Но и това е поправимо! Нали видя – когато не се съпротивляваш, не се опитваш да избягаш от него, той губи силата си и изчезва…просто „гледай”.

С приемане. Страхът губи от енергията си с приемане. Приеми го и го освободи. Докато не го приемеш и не го „видиш“, той ще продължава да напомня за себе си,  опитвайки се да крещи още по-силно, за да чуеш ти две думи – „направи промяна!“

 

Да потърсиш помощ не е слабост, напротив – проява на сила е! Понякога просто трябва да се довериш на специалист, който може да ти помогне.

В кабинета се учим какво е да се страхуваш от самия страх. Изследваме корените на страховете, които биват ралични и смесени : страх от загуба на контрол, страх от чужда оценка, от критика, от отхвърляне, страх да не се изложиш, страх от телесните симптоми, страх за живота ти, страх от смъртта. Срах от полудяване. страх да не би другите да разберат кой си всъщност. Чуй ме внимателно – всеки човек носи в себе си семенцата на всички тези страхове!

Поетапно минаваме през фазите на разбиране, приемане, прошка и любов. Любов към страданието си, ще кажеш раздразнено! Да! Ще заобичаш паниките си, заедно с целия теб!

За онези от вас, които обичат да се провокират до край ще предизвикваме страха умишлено. Да! Ще викаме когато решим паническата атака, за да я обезсилим съвсем. Това понякога се прави и навън, на онова място, от което най-много те е страх.

В заключение ще кажа само, че всеки симтоп има превантивн послание до теб и твоето единствено тяло в този ти живот. Колкото по-бъро поискаш да го чуеш, толкова по-щастлив човек ще си след време!

 

С уважение към теб и болката ти, която не си ти:

Полина Василева,

психолог и писател

Comments 60

 1. Mabel
  16.05.2021

  I would like to thank you for the efforts you have
  put in writing this blog. I am hoping to see the same high-grade blog
  posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged
  me to get my own, personal blog now 😉

  Feel free to surf to my web page … Kirsten

 2. Delores
  16.05.2021

  Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to
  check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Superb blog and terrific design.

  Feel free to visit my homepage; ok388 agent

 3. Christine
  17.05.2021

  This excellent website truly has all the information and facts I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

  Here is my web-site; download Greatwall99 original

 4. Anthony
  17.05.2021

  Great goods from you, man. I’ve take into accout your stuff previous
  to and you are just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the best way through which you are saying
  it. You make it entertaining and you continue to take care of
  to stay it wise. I can’t wait to read far more from you.

  This is actually a tremendous web site.

  Stop by my site rollex11

 5. Mauricio
  17.05.2021

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I
  am impressed! Extremely helpful information specially the
  last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this particular information for a very long time.
  Thank you and good luck.

  Look into my blog post http xe88 – https://918kiss-m.com/xe88/

 6. Tamela
  17.05.2021

  Appreciate the recommendation. Let me try it out.

  my webpage: download slot game lionking888

 7. Gabriela
  17.05.2021

  I just could not leave your website prior to suggesting that I actually loved the
  usual info a person provide to your visitors? Is going to be
  again ceaselessly to check up on new posts

  My webpage … free download wukong333 – Vania

 8. Arden
  17.05.2021

  Unquestionably imagine that which you stated. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest factor to
  take into account of. I say to you, I definitely get irked whilst people consider issues that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also
  outlined out the whole thing with no need side effect
  , other people can take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

  My blog joker 123 download (https://918kiss-m.com/joker888)

 9. Janie
  17.05.2021

  Hello there! This is my first visit to your blog!

  We are a team of volunteers and starting a new initiative in a
  community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

  Feel free to surf to my site – live22 new version

 10. Penelope
  17.05.2021

  Great post. I used to be checking constantly this blog and I’m inspired!
  Very useful info specially the last section 🙂 I care for such information much.

  I was looking for this particular info for a very long time.
  Thank you and good luck.

  Feel free to surf to my page – sky1388 game

 11. Callum
  17.05.2021

  Hello, I would like to subscribe for this website to get latest updates,
  thus where can i do it please assist.

  Here is my web-site: download game lpe88

 12. Jude
  17.05.2021

  We’re a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

  Your site provided us with helpful information to work on. You’ve
  performed a formidable job and our whole neighborhood can be grateful to you.

  My site … game epicwin download

 13. Meagan
  18.05.2021

  Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog
  posts. Anyway I’ll be subscribing to your
  augment and even I achievement you access consistently fast.

  my web blog: Jacki

 14. Maureen
  18.05.2021

  Hello I am so grateful I found your blog page,
  I really found you by accident, while I was looking on Askjeeve for
  something else, Anyways I am here now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to browse it all
  at the moment but I have saved it and also added your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do
  keep up the superb work.

  My homepage … id aaa1188

 15. Hugh
  18.05.2021

  Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your
  site? My blog site is in the exact same area of interest as yours and my visitors would really benefit
  from a lot of the information you provide here. Please let me know if
  this alright with you. Cheers!

  Here is my webpage: download wm casino ios

 16. Merry
  18.05.2021

  I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles
  or weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I
  finally stumbled upon this web site. Reading this information So i am
  happy to exhibit that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed.

  I such a lot certainly will make certain to don?t overlook this website and give it a look on a
  continuing basis.

  Feel free to visit my page – mega888 game

 17. Anitra
  18.05.2021

  As the admin of this website is working, no uncertainty very soon it will be
  renowned, due to its feature contents.

  Here is my homepage: download ntc33 original

 18. Valerie
  18.05.2021

  We’re a group of volunteers and opening a new
  scheme in our community. Your website provided us
  with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

  Stop by my blog post: chengdian.cc

 19. Tuyet
  18.05.2021

  My brother recommended I might like this web site.
  He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how
  much time I had spent for this information! Thanks!

  My web site – download slot game 918Kiss plus

 20. Chester
  18.05.2021

  Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m
  trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good success. If you know
  of any please share. Thanks!

  Here is my website: king855 test

 21. Luella
  18.05.2021

  This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me.
  Thank you!

  My web page agen 918kaya

 22. Willie
  18.05.2021

  Hello there, I discovered your blog by means of Google whilst searching for
  a related topic, your website got here up, it appears good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply changed into aware of your weblog
  via Google, and found that it’s truly informative.
  I am going to watch out for brussels. I will appreciate in the event you proceed this in future.
  Numerous folks will probably be benefited from your writing.
  Cheers!

  Also visit my web-site; pussy888

 23. Raymond
  18.05.2021

  Hello very nice site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark
  your blog and take the feeds additionally? I’m satisfied to search out so many helpful
  info here in the submit, we’d like work out extra strategies in this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

  my site … http://www.youyou.club

 24. Elvira
  18.05.2021

  Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely
  different topic but it has pretty much the same page layout and design.
  Excellent choice of colors!

  Here is my web blog – playboy2 company

 25. Gerald
  18.05.2021

  Great article, exactly what I was looking for.

  Here is my blog; gem calibet

 26. Rachael
  18.05.2021

  hey there and thank you for your info – I have certainly picked
  up something new from right here. I did however expertise some technical issues using
  this website, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get
  it to load correctly. I had been wondering if your web host
  is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and
  could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again very soon.

  my blog post – free download 918kiss 2 (https://918kiss-m.com/)

 27. Maira
  18.05.2021

  I have not checked in here for some time as I thought
  it was getting boring, but the last several posts are
  good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist.

  You deserve it friend 🙂

  Here is my web-site: guaji333.com

 28. Hollis
  18.05.2021

  Just desire to say your article is as amazing. The clearness
  in your post is simply nice and i could assume you are an expert on this subject.

  Well with your permission allow me to grab your RSS
  feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  My web page – 3win8 (https://918kiss-m.com)

 29. Linette
  18.05.2021

  That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.

  Short but very precise information? Appreciate
  your sharing this one. A must read article!

  My page – http://khoquet.com

 30. Mathias
  18.05.2021

  Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day.
  It’s always helpful to read articles from other writers and use a little
  something from other web sites.

  my blog :: home sky777 download

 31. Ilene
  18.05.2021

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog.
  A great read. I will definitely be back.

  Also visit my website; free download game love138; https://918kiss-m.com/,

 32. Lettie
  18.05.2021

  Veгy nice post. I just stumbled upoin your Ьlog and wannted to say that I’ve realⅼy enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I’ⅼl be subscribing to your feed annd I hope you writе again soon!

  My homepage :: slot game online asia

 33. Tonia
  18.05.2021

  Tһanks for finalⅼү talking about > Панически атаки!
  Страх. Как да се справя? | PsihologSofia.сom < Loved it!

  Stop by my site – 128sports

 34. Tahlia
  18.05.2021

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
  relied on the video to make your point. You obviously
  know what youre talking about, why throw away your intelligence
  on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

  my blog … ace333 free download

 35. Clifton
  18.05.2021

  Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to
  improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  my web site: see Here

 36. Anton
  18.05.2021

  Asking questions are actually nice thing if you are not understanding
  something totally, but this piece of writing provides good understanding even.

  Also visit my web blog; bbs.yunweishidai.com

 37. Chauncey
  18.05.2021

  Greetings! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?

  My blog looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a
  theme or plugin that might be able to correct this
  issue. If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

  My web page – 918kiss test

 38. Adela
  18.05.2021

  This excellent website really has all the information I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

  Also visit my site … pussy888app

 39. Zenaida
  18.05.2021

  I think this is among the most significant info for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is wonderful,
  the articles is really great : D. Good job, cheers

  Visit my web page; gema greatwall99

 40. Neva
  18.05.2021

  Asking questions are in fact nice thing if you are not understanding something completely, however this
  piece of writing provides fastidious understanding even.

  Here is my blog post; test sky777

 41. Bobbie
  18.05.2021

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I
  am experiencing problems with your RSS. I don’t know why I can’t join it.

  Is there anybody having similar RSS problems?
  Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

  Review my web blog … lpe88 trusted company [pussy888sg.com]

 42. Sabrina
  18.05.2021

  You’re so cool! I don’t suppose I’ve truly read through something like this before.

  So good to discover somebody with some genuine thoughts
  on this subject. Seriously.. thanks for starting this up.

  This website is something that is required on the internet, someone with
  some originality!

  Feel free to surf to my blog :: Love138apk download

 43. Manie
  18.05.2021

  Thanks , I’ve recently been searching for information approximately this subject for a long time and yours is the
  best I’ve came upon till now. However, what in regards
  to the conclusion? Are you positive in regards to the supply?

  my homepage :: love138 kiosk

 44. Zac
  18.05.2021

  I think the admin of this website is truly working hard in favor of his web page, since here every material is quality
  based material.

  My web-site … free download 918kaya

 45. Jacinto
  18.05.2021

  Superb website you have here but I was curious about if you knew of any
  discussion boards that cover the same topics discussed in this article?

  I’d really love to be a part of online community where I can get feedback from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Cheers!

  My web page; slot epicwin – https://mega888sg.com

 46. Minda
  18.05.2021

  This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

  My blog: id test untuk 918kaya (mega888sg.com)

 47. Milan
  18.05.2021

  I enjoy what you guys are up too. This kind of clever work
  and exposure! Keep up the awesome works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

  Here is my blog post; joker123login

 48. Desiree
  18.05.2021

  I also believe thence, perfectly pent post!

  my homepage; forum.imtradesuccess.com

 49. Ciara
  18.05.2021

  It’s truly a great and useful piece of info. I’m happy
  that you just shаred this helpful invo with us.
  Please kеep us up to date lіke this. Thanks for sharіng.

  Herre is my homeρɑge bacaan tambahan

 50. Wilhemina
  18.05.2021

  I feel that is one of the such a lot significant info for
  me. And i’m happy reading your article. But should commentary on few basic issues, The web site style is great, the articles is in point
  of fact nice : D. Just right process, cheers

  Have a look at my web blog kebe.top

 51. Jamal
  20.05.2021

  Remarkable! Its truly remarkable piece of writing, I have got much clear idea regarding from this paragraph.

  Feel free to surf to my web-site: kebe.top

 52. Valentin
  20.05.2021

  Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super long) so
  I guess I’ll just sum it up what I submitted and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.

  Do you have any recommendations for first-time blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

  Also visit my webpage … https://grazebo.com

 53. Mervin
  20.05.2021

  Great post. I was checking constantly this blog and
  I am impressed! Very helpful info particularly the last part :
  ) I care for such info much. I was looking for this certain information for
  a very long time. Thank you and best of luck.

  Have a look at my web blog – grazebo.com

 54. Brianne
  20.05.2021

  I’m extremely pleased to find this site. I wanted to thank you for ones time due to this wonderful read!!
  I definitely loved every little bit of it and i also have
  you book-marked to check out new things on your website.

  Have a look at my web site: https://grazebo.com

 55. Kareem
  20.05.2021

  Hey are using WordPress for your site platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set
  up my own. Do you need any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

  My blog post – kebe.top

 56. Olive
  20.05.2021

  You are a very clever person!

  Here is my blog :: https://grazebo.com/viewtopic.php?id=4334

 57. Rolland
  20.05.2021

  Very good article! We will be linking to this great article on our website.
  Keep up the great writing.

  My website – bbs.shishiedu.com

 58. Maybelle
  20.05.2021

  Hi! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to
  check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m
  book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Fantastic blog and outstanding design and style.

  Also visit my blog – kebe.top

 59. Carley
  01.07.2021

  You can definitely see your enthusiasm in the work you write.
  The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they
  believe. Always follow your heart.

  my homepage; Zora

 60. Paula
  27.07.2021

  Hello, just wanted to tell you, I loved this post. It was
  inspiring. Keep on posting!

  Take a look at my web blog :: Valentin

Write a comment