ПАНИЧЕСКИ АТАКИ – ПОМОЩ!

Панически атаки и тревожност. Тревожността води до пристъпи на паника

Какво е тревожност и как се преодолява?

Внимание: Тялото ви ще започне да изпраща предупредителни сигнали предшестващи първата паник-атака.

Тревожността е в основата на механизма за самосъхранение. Този инстинкт ви информира, че е дошло време за промяна в заобикалящата ви среда, или в начина ви на живот.

Случвало ли ви се е някога да сте тревожни, без видима причина? Повечето хора биха отговорили с „да”, но много от тях не са сигурни, как точно да разпознаят това състояние. Ако и вие сте сред тези, които не знаят какво точно е тревожност, ще трябва първо да се запознаете със симптомите, за да се намери вашето решение. Мнозина се обръщат към природата – билки и растения, други към емоционални терапии, трети опитват с физически упражнения, а най-често се прибягва до лекарствени препарати и хранителни добавки…

Попадала съм на много добри съвети за това, как да се намали тревожността, но аз като психолог и терапевт не мисля, че е добре да се дават идеи „на кило“, без да се потърси корена  на проблема, в дълбочина.

 

Затова в тази статия ще опитам да обясня: „Какво е тревожност?“.

 

Считам, че най-добрия подход е да премахнете тревожността от ежедневието си постепенно. По този начин ще подобрите емоционалното и физическото си здраве по най-естествения и ефективен начин, без допълнителни стресови ситуации.

 

Тревожността е естествена и не е наш враг

 

По принцип, когато страдаме от здравословен проблем – физически или емоционален, реагираме така, сякаш този проблем ни е враг. Специалистите от различни професии с насоченост да помагаме, знаем, че тялото винаги се бори за оцеляване и инстинктивно предизвиква негативни усещания под формата на „предупредителни сигнали“, а човека погрешно ги тълкува като заболявания.

Най-простия пример е с високата температура. Тя е телесна реакция на вируси: имунната система се задейства, за да се пребори организма с вредни микроби, които могат да причинят болест.

Главоболието, – би могло да е прекомерно психическо натоварване или тялото да е преситено с токсични вещества, поради прием на алкохол, лекарства, дори обезводняване.

На същият принцип, тревожността се появява, когато има някакъв проблем, който все още не виждате ясно. Тя е приятел, който ще ви помогне да научите нещо за себе си.

 

Тревожността е вестоносец

 

Тя идва в живота ви, за да ви покаже проблем, който първоначално може да отричате, не желаете да чуете или да приемете, или за което дълбоко в себе си знаете, че е вярно, но го отхвърляте на съзнателно ниво.

Звучи ли ви познато, следното:

         Не получавам истинска наслада от това, което правя.
         Претоварвам се, чувствам се на ръба на силите си.
         Нещо ме задушава и ми пречи да бъда щастлив.
         Струва ми се, че не правя това, което искам
         Интересувам се твърде много от това, което мислят за мен приятелите ми и семейството ми.
         Все по-трудно поемам отговорности или задължения. 

Нуждая се от голяма промяна в живота си, а в същото време съм прекалено изплашен, за да я направя.

        Имам усещането, че не контролирам живота си.

Страдащите от тревожност, са склонни да изпитват някои от тези чувства и повечето от тях до сега не са били в състояние да обмислят в дълбочина истинността и въздействието на тези убеждения… или пък никога не са обръщали достатъчно внимание на усещанията си.

Накратко: Ето какво е тревожност:

 

Механизъм за самозащита, интелигентен начин да говорим със себе си. Способ да се заслушаме в това, което има да ни кажат тялото и ума ни.

 

Страдате от тревожност – в такъв случай е необходимо да знаете, че се налага да направите реална промяна, свързана с вашето обкръжение, начина ви на живот или този на хората около вас.

 

Знам, че понякога е трудно да се справите сами и тогава е добре да се обърнете към професионалист.

Ако не сте готови да предприемете промяна в живота си, няма да можете да се отървете от тревожността си, без значение на колко конвенционални или природни лечения ще заложите.

Страх от тревожността

Най-големият проблеми за страдащите от тревожност, е страхът от това състояние. Така нареченият Страх от Страха. Когато се почувстват самотни, стават нервни и още по-тревожни.  Когато осъзнаете това в кабинета на психолога, вие ще сте в състояние да запазите спокойствие и ще сте вече на повече от половината път към оздравяването!

 

Пристъпите на тревожност или панически атаки може да са свързани с физически проявления, като: треперене, изпотяване, втрисане, като от студ, ускорен пулс, заекване, недостиг на въздух, влошаване на зрението или световъртеж.

Как да се справите с такъв пристъп или криза?

– Седнете, поемете дълбоко въздух от корема  и издишайте бавно – няколко пъти, Запазете спокойствие и  не се паникьосвайте. Помнете, че това е просто адреналин, не правите инфаркт, нито инсулт. Важно е да осъзнаете, че няма смъртна заплаха за тялото ви – живота ви не е застрашен. Вие сте във  временна криза. След като се успокоите и атаката премине, необходимо е да се замислите: какво е причинило паническата атака!?

 

Знаци които ви предупреждават за опасността от паник-атаките

 

Вашето тяло ще започне да ви предупреждава и да ви изпраща знаци преди първата паническа атака. Щом се научите да разпознавате тези симптоми, ще бъдете в състояние и да предотвратите и паническата криза:

 • Стрес
  • Безсъние
  • Главоболие
  • Нервност
  • Честоболедуване
  • Нетърпение и липса на контрол

 

В случай, че страдате от някой от тези симптоми или регистрирате в себе си усещане за тревожност, препоръчвам задължително да започнете да мислите за някои промени в живота. Това ще спомогне да намалите безпокойството си по естествен начин. Подобреното качеството на живот, от своя страна, ще предотврати други, по-сериозни състояния в бъдеще.

 

И не забравяйте, че:

За да управляваме емоциите си, първо трябва да ги разпознаваме!

Ако се научите да наблюдавате тялото си и да чувате тялото си, то ще спре да ви изпраща тези сигнали толкова често. Няма по-добро лечение от това, да се вслушате: какво иска да ви каже вашият симптом.

В не редки случаи ще ви трябва посредник, за да се научите правилно да разкодирате сигналите на тялото си. Затова е добре да се доверите на специалист, запознат добре с този проблем и начините за решаването му, защото никое състояние не е за подценяване, а веднъж влезли в лапите на паническите атаки, пътят за отърваване от тях често не е лек. Но тръгнете ли веднъж по него, оздравяването ви е гарантирано!

Полина Василева, психолог