Как да разпознаете хората с лоши сърца?

В света, който живеем, добротата е изключение. Хората около нас често ни мислят злото, а ние все не успяваме да разпознаем кои от тях да държим далеч от себе си и кои няма да ни навредят. Ето няколко характерни черти на ненадежните хора, които е добре да отпращате от рано.

  1. Те са царе на споровете и празните разговори.

Лъжат, извъртат фактите, измислят си истории и никога не признават вина. Така извъртат нещата, че накрая изкарват виновни хората, които самите те са наранили.

  1. Говорят лошо за другите

Защо да не го правят и за теб? Когато един човек плете интриги за друг пред собствените ти очи, знай че прави същото и за теб на други хора. Не му се доверявай.

  1. Още по зле! Със същите онези хора, които пред теб обсъждат и осъждат, осмиват, те не отказват среща. Сервилничат и се държат свойски. Няма нищо по недостойно от човек, който зад гърба говори едно, а пред лицето друго.
  2. Властни са

Хората с лоши намерения винаги искат да държат контрола в ръцете си. Властни са, командват и не позволяват да поемеш инициатива за каквото и да било. Много амбициозните хора, които успяват в живота, не са добри по душа.

Много от тях имат желание да властват, но не им достига самочувствие. Тогава е още по-страшно, защото всички отношения, които създават са неискрени. Те обслужват единствено целта им да бъдат Някой. Като вас.

  1. Никога не се извиняват.

Дори да са сбъркали, те няма да се извинят. Ще се покрият и ще изчакат бурята да отмине. Достойните хора ще подадат ръка, ще си признаят и ще се извинят. Лошите – ще замълчат.

  1. Ласкатели са.

Лицемерните комплименти, които ръсят навсякъде, са запазената марка на подлите хора. Те не го правят, за да се почувстваш добре, а за да им се довериш. След като имат доверието ти, могат да започнат да плетат интригите си.

 

7. Не разкриват нищо за себе си.

Хората с лоши намерения не разкриват почти нищо от личния си живот, защото знаят, че някой може да им отвърне и да ги засегне точно там. Потайни са, уж са ви приятели, а правят плановете си тайно, сякаш не ви се доверяват, личният им живот си остава само за тях. То е защото се страхуват да не им откраднете идеите, съдят по себе си, дребни са отвътре.

  1. Не са благодарни.

Това са хора, които с охота, или с престорено неудобство, ще приемат вашата помощ, съветите ви, времето, което им отделяте. По никакъв начин, обаче, няма да изразят благодарност, тогава, когато са успели, благодарение на вашата вяра в тях, на конкретните неща, с които сте допринесли за успеха им. Те ще твърдят, че всичко са постигнали сами, карайки ви да се чувствате объркани. Всеки човек има нужда да му бъде признато усилието, което безапелационно и без нищо в замяна , е положил за някой.

  1. Няма да са там, за вас, когато вие имате нужда.

Тези хора не обичат да се натоварват с чужди драми. Ще попиташ – Кой обича? Приятелите! Приятелите няма да се чуват с теб ежедневно, за да попълват собствените си емоционални празноти. Но те ще са там за теб, когато си в ада.

Този тип хора с недобри сърца може известно време да ви изслушат, след което ще се дистанцират, състрадателно обяснявайки как не могат да ви помогнат, но вярват в добрия край. Те няма да се качат на влака и да дойдат да присъстват до вас в мъката ви. Може и вина да ви вменят, че все за болката си говорите. Твърде незрели емоционално и егоцентрични, те не са способни на истинско състрадание и емпатия.

Да, чувствате се глупаво. Не е от вас! Отървете се от хората, които смучат, без да дават.

Полина Василева, психолог и автор

Из: практиката ми