ЗА НАРЦИСИТЕ, КОИ СА И КАКВИ СА ХОРАТА С НАРЦИСТИЧНО РАЗСТРОЙСТВО НА ЛИЧНОСТТА

 

Със сигурност ти се е случвало да общуваш с нарцисист. Това не са просто хора с голямо его. Нарцисизмът е разстройство на личността, при което хората се чувстват прекалено важни, имат нужда постоянно да им се възхищават, и не проявяват емпатия към останалите. Ето някои съвети, които да използваш, ако ти се наложи да общуваш с нарцисит:

Нарцисистите нямат срам от нищо
Те са много чувствителни на тема неадекватност, срам и страх, и не си позволяват да изпитват срам при никакви обстоятелства. Ако някой ги критикува, показва разочарованието си от тях, или иска нещо, което те не могат да дадат, „те напълно изключват, отдалечават се и се намръщват, или пък свръхкомпенсират, ставайки враждебни”, обяснява Уенди Беъри, автор на Disarming the Narcissist.

Нарцисистите всъщност са крехки и несигурни, и това се дължи на детството им
Смята се, че нарцисизмът е смес от ген и възпитание, като възпитанието има по-съществена роля. Обикновено нарцисисти стават хората, които като деца не са били ценени и обичани, и са се чувствали изолирани. Това ги кара да се държат грубо и надменно с околните, или като жертви, ако ги обвинят в нещо. „Другият вариант е да им се е отделяло твърде голямо внимание, да са били свръхобгрижвани, и никога нищо да не им е отказвано като деца”, казва Беъри. Ново изследване сред 565 семейства показва, че ако караш детето да се чувства твърде специално, то като възрастен може да развие нарцисизъм.

Били са обект на огромни очаквания като деца
Може би от тях са очаквали да се справят с всичко на най-високо ниво, или пък са били принудени да се грижат от малки за родител или брат/сестра. „При такива случаи като възрастни те се опитват да се докажат, да бъдат център на внимание, и непременно да спечелят одобрение”, казва Уенди Беъри.

Нарцисистите изпитват отчаяна нужда да бъдат най-добрите
„Те реагират остро на всеки, който притежава нещо, което те нямат”, казва д-р Санди Хочкис, автор на Why Is It Always About You: The Seven Deadly Sins of Narcissism, и добавя: „Тук не става въпрос за „аз съм добър, и ти си добър”, а единствено и само за ”аз съм по-добрият”, винаги трябва да превъзхождат.”

Нарцисистите полагат неимоверни усилия, за да се разграничат от истинското си аз
„Тези хора винаги искат ти да знаеш, че те притежават най-хубавите неща, че знаят най-полезната информация ”, казва д-р Хочкис. Те напълно потъват в напомпаната представа за себе си, която често няма нищо общо с реалността. Преувеличават постиженията и талантите си, и очакват ти да им се възхитиш, без да им пука, че не това, за което се представят.

Очаквайте продължение: Как да общуваме с нарцисите?

Полина Василева, психолог