Комплексът за малоценност – воняща догма или ресурс за личностно израстване?

 

Мислех си за комплексите….цял живот ме преследват..като пиявици се вкопчват. А пък иначе красива дума е – комплекс! Съдържа много неща, не едно! Реших да им отдам значимото и да пиша за тях. Но то не е един. Комплекс. Ще разгледам моя най-любим – комплекс за малоценност! (Да, с времето човек така се привързва към недостатъците си, че се формира извратена любовна зависимост). Добре че после идва осъзнаването..за някои от нас.

Комплексът за малоценност е със сложна природа, въпреки минималистичното си послание (мало). Това е онова чувство, когато човек се усеща абсолютно безполезен, ненужен като  дефектен продукт. Продукт, който, ако не бъде съжаляван и унижаван успоредно, просто ще бъде отписан и захвърлен в „кошчето“ като ненужна вещ.

Комплексът  за малоценност  стои в основата на всички неврози.

Психологът Алфред Адлер  твърди, че комплексът за малоценност се формира в ранна детска възраст, когато детето започва да осъзнава, че неговите възможности не са неограничени и не всички желания са реализуеми.

Може би двете най-очевидни ограничения за нашите възможности са  физическото тяло (на ниво материя) с всичките му нужди, и морализаторски учения и възпитание (на психологическо ниво). Детските игри са изпълнени с фантазия – това е един начин да се компенсират тези ограничения. Чрез използването на играчки, детето преодолява ограниченията, влиза в различни роли, за да осъзнае, че в реалния живот не всичко е възможно. Чрез играта косвено то въплъщава тайните си желания.

С течение на годините, голямото – порастнало дете продължава да отиграва  своите ограничения в актуалните за положението му – игри за възрастни. Може да отиграваш комплексите си като сюблимираш енергията си  и я изразиш в творчество. Може да си решиш да се справяш със своите комплекси, тероризирайки други – уви, не най-продуктивната опция. Може да претендираш да бъдеш специален и велик човек, като се правиш на духовен учител. Може да си просто умел манипулатор, който си придава значимост, жонглирайки с хората. Може да реализираш себе си аналогично на децата, увличайки се по виртуалния свят, по света на фантазиите и въображението. Да се потопиш в четене на книги, романи, да преживяваш като свои ролите на героите, да не „излизаш от телевизора и сериалите, филмите”, да станеш киноман. Да се потопиш в този свят, за да забравиш своя.

Един от най-популярните и социално утвърждавани варианти за сюблимация на комплекса за малоценност е компенсацията – така наречения „успех“. Без значение какъв и в какво, важното е човека да не се съмняваш повече в своята „годност. (Но истински ли успяваш да си го внушиш или от постъпките ти крещят комплексите напук на „успеха”).

С две думи – вариантите за успокояване на  съмненията около собствената значимост са предостатъчно. Може  да практикуваш тирания, душевад да бъдеш, мегаломан, да сваляш звезди от небето или да излизваш нечии задни органи – според нуждите на отсрещния. А можеш да избереш да се разбереш, да намериш корена и държейки го гордо в ръцете си  – тогава да решиш съдбата му! И честно да си признаеш – искаш ли ги тези комплекси? Допускал ли си някога, че те може би ти служат за нещо. Успешно, като верен роб. Обслужват твои ползи вторично, неосъзнато, но с чудовищно постоянство? Да, възможно е.

Когато ги конфронтираш лице в лице, само от теб ще зависи съдбата на комплекса ти. Режеш корена или го поливаш?

 

Противоречивата изменчива природа на комплекса за малоценност

В основата на комплекса за малоценност лежи страхът. На повърхността – това е страхът да не бъдеш ненужен, необичан, отхвърлен, унижаван, изоставен и самотен. На по-дълбоко ниво, тези преживявания са сведени до един единствен страх – страха от смъртта.

 

Който и изкуствен и тромав да е обществения морал като цяло – ще трябва да му отдам значимото – по  свой неповторим начин насърчава към конструктивна промяна. Всеки е запознат с вкуса на удовлетворение, когато пред пазвата на съвестта бъде поднесено блюдото – „правилен” начин на живот! Ние се радваме и се отпускаме с мир в душата след добре свършена работа. От тази гледна точка, комплекс за малоценност работи в комбинация с инстинкта за оцеляване. По този начин ни предпазва от опасния живот на мързела. Ето защо, вината и чувството за нищожност и малоценност не може еднозначно да наречем вредни неврози. Защото те ни насърчават да се развиваме и да изкачваме стълбицата.

Тук е и капана. Това е доброволно участие в един порочен кръг, където комплекса за малоценност е едновременно и жажда за себереализация и страх по време на тази „реализация“ да не лъснат собствената ти безполезност и безпомощност – и то във възпалената им остра форма. В резултат на това комплекс за малоценност, стимулира да се движиш едновременно в две противоположни посоки – по и срещу движението. Човек копнее за промяна и в същото време ужасно се страхува от нея, защото тя се нуждае от реални действия, а именно там – по време на изпълнението им – лъсват всички константи слабости – излизат на светло – ярки и категорични.

 

В опозицията –  жажда за промяна и страх от промяна, по правило печели ту едното, ту другото.  Но ако страхът победи, към целия букет от негативни чувства и зловредни малоценни убеждения за себе си, може да се добави и депресията, убеждението за категоричното безсилие от съществуването си и никаквата полза от живота си. В това положение комплекса за малоценност цъфти в пъстри цветове, ражда плодове и води личността по пътя към отпадане от живота и все по-дълбоко към бездната на лично проектирания си душевен ад и разпад.

 

Самозаблудата на комплекса за малоценност

Комплекс за малоценност е гнил трън в човешката душа. И за да не се забелязват гримасите от болката и треските да не нарушат фасадата на личността, на повърхността ние хитро маскираме себе си за пред другите. Нашата социална личност е  „събирателен образ“, свеобразна психична витрина. Според Карл Юнг – това са архиетипни първообрази на „персоната“ –  маски, зад които хората крием нежеланите си черти.

Комплекс за малоценност поражда съмнения в собствените си истини за това кой сте и какво може да постигнете, на какво можеш да се опреш. И всичко това води до пълна липса на доверие в самия себе си. Комплексираният, стеснителен човек се страхува, че неговия раздут образ няма да издържи на контакта с реалността, че той ще се изправи пред собствената си нищожност лице в лице.

Ние си създаваме самозаблуда, за да се скрием от реалността, за да се съхраним фалшивите и лъжовни маски, които предпазват от осъзнаването на собствената ни нищожност пред лицето на живота. В най-тежките фази това „бягство” води до клинични диагнози.

Под влияние на комплекса за малоценност, единственото нещо, което наистина искаме от дълбините на душите си  е да не ни отхвърлят, да ни приемат с всичките ни недъзи и недостатъци. Ние самите искаме да се приемем в истинските си цветове, за да се отървем от самобичуването и самостоятелното осъждане. Но на повърхността, ние очакваме одобрение, похвала, добри оценки, медали и дипломи, а в напредналите стадии – възхищение и поклон.

 

Зависимостта от нечие мнение това  е невъзможността да се разчита на собственото си мнение. А съмнението в собственото си знание –  това е неувереността в себе си.

Не случайно в холивудските продукции една от най – „обидните“ и заклеймяващи отрицателно натоварени думи е „загубеняк“; “loser” . Това е  човек, който пренебрегва възможността, акцентирайки върху причините за пасивно бездействие, избирайки да живее под контрола на страха, в зоната си на фалшив комфорт. Има и подобно твърдение – неудачник е всеки, озовал се в  пътнически автобус,  преминал 30-та си година.

Но в действителност – абсолютно всеки, и най-„успелия” човек може да се изживее като истински непотребен неудачник, и това ще е под въздействието на комплекса си за малоценност. Например, когато сред познатите образи, обладаващи ума ни всекидневно, изскочат натрапливо нереализираните ни мечти.

Често, ние купуваме и се обграждаме със скъпи, лъскави стоки – изключително и само за целите на самоутвърждаването, просто защото ни е срам да отидем сред обществото облечени евтино. В този случай, колата не е средство за транспорт, а изкуствен лукс – просто още една играчка и храна за  ненаситната паст на комплекса. Екстериор декорът е само временен начин за поддържане на статут и неуспешен начин да се удави ненаситния комплекс за малоценност. Защото той няма изхранване! Единствения начин е да спреш да го храниш! Да останеш гол, по себе си, и по това, което имаш. Без маските, без слоевете и подслоевете на изкуствената Ти личност. Ей така. Това съм АЗ.  И след като изстрадаш беднотията си, да започнеш бавно, нежно и с любов да садиш желаните от теб растения, които ще допринесат за изграждане на мечтаната Ти личност. Да , не е лесно. Но ти опитай. Не бързай. Падай бързо – ставай бавно, осмислено (наопаки на общоприетото). Дай си време и пространство.

Психология на пазара

Комплексът за малоценност – това е вид търговия. Човек сам се „представя” на витрината на живота, за да получи одобрението на потенциалните „купувачи“. И ако „стоката – Той“ не бъде взета, собственоръчно се вписва в списъка на негодните за консумация. Комплексът за малоценност  съдържа фантазията на притежателя си за характерна миризма на гнило, поради която той съвсем сам охарактеризира себе си като дефектна стока, която става само да събира прах на витрината на живота. Тя или отива на боклука или за рециклиране.

Съвсем различно на този пазар мисли „купувача“.

Когато комплекса за малоценност при човека е слаб, той не се страхува да загуби, не се страхува от грешки и провали, защото те престават да символизират лошото качество на себе си, а само дават приятно усещане и осъзнатост за нуждата от непрестанно движение.

 

Такъв човек не чувства необходимост да се величае за сметка на други, и спокойно приема и критика и комплименти. В оценката на ситуацията той не се обляга на емоцията, а на интуицията, логиката и разума.

 

За възстановяване и укрепване на собственото си психично здраве и самооценка, трябва да се изучаваш и да се познаваш. Методи има много и различни. Един от най-ефективните е работа с психолог и психотерапевт, системен самоанализ. Помага и медитирането, воденето на записки, дневници, всяка съзнателна работа с мислите, чувствата и тялото.

Мощно работи взаимодействието с хората, в групи с  терапевтична насоченост, или просто в смело създаване на контакти с нови хора. Потапяне в предизвикателни за нашата ригидност, ситуации, както и последващия им анализ. В крайна сметка всичко се свежда до откриване и спокойно приемане на дълбоката истина за себе си и живота.

Когато човек познава себе си, той не се страхува да се провери силата на собствените си убеждения. Дори ако всички ние тръгнем по пътя на най-малкото съпротивление, желанието да опростим и улесним живота си  е отлична мотивация за личностно израстване.

 

С Вяра в Човека и неограничените му възможности – Полина Василева, психолог, драскач, мислител –  залитащ в идеалите.

Comments 37

 1. Roland Veksler
  30.04.2021

  When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

  http://www.froleprotrem.com/

 2. Elke
  16.05.2021

  Excellent post! We will be linking to this particularly great post on our
  website. Keep up the good writing.

  Also visit my homepage: Kristeen

 3. Taren
  16.05.2021

  Hello there, I discovered your website by means of Google whilst looking for a
  similar matter, your web site came up, it seems good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just was alert to your blog thru Google, and located that it
  is really informative. I’m gonna watch out for brussels.

  I’ll appreciate when you proceed this in future. Many other folks shall be benefited from your writing.
  Cheers!

  Also visit my blog post; wm casino id test

 4. Rhea
  17.05.2021

  I am not sure where you’re getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding
  more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my
  mission.

  My page … calibet free download

 5. storno brzinol
  17.05.2021

  Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

  http://www.stornobrzinol.com/

 6. Bryant
  17.05.2021

  That is a good tip especially to those new to the blogosphere.
  Brief but very accurate information… Many thanks for sharing this one.

  A must read article!

  Feel free to surf to my homepage … club suncity ios download

 7. Vivian
  17.05.2021

  I visited various sites except the audio quality
  for audio songs existing at this website is truly excellent.

  Feel free to visit my web-site :: 918Kiss Plus Download
  Android (https://918Kiss-M.Com/)

 8. Margret
  17.05.2021

  Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came
  to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my followers! Excellent
  blog and amazing design and style.

  Here is my web page; game Rollex11

 9. Blythe
  18.05.2021

  If you want to increase your know-how simply keep visiting this web page and be updated
  with the latest news update posted here.

  Feel free to visit my web site wukong333 (918kiss-m.com)

 10. Floy
  19.05.2021

  It’s impressive that you are getting thoughts from
  this article as well as from our argument made at this place.

  Also visit my page :: get more info

 11. Norine
  19.05.2021

  Excellent, what a web site it is! This web site presents useful facts to us, keep
  it up.

  Feel free to surf to my site :: 1 Sky1388 (Xe88Sg.Com)

 12. Salvatore
  19.05.2021

  My brother recommended I might like this web site. He was totally
  right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time
  I had spent for this info! Thanks!

  my webpage: love138 test

 13. Dominique
  20.05.2021

  Hi there to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this site,
  and your views are good for new visitors.

  Feel free to visit my web-site :: rollex11 android

 14. Reyes
  20.05.2021

  you are in reality a just right webmaster. The web site loading velocity is
  incredible. It sort of feels that you’re doing any unique trick.
  Also, The contents are masterpiece. you’ve
  performed a magnificent job on this matter!

  my site download game epicwin

 15. Dorcas
  20.05.2021

  Hello, i think that i noticed you visited my web site thus
  i got here to go back the choose?.I’m attempting to find
  issues to improve my website!I assume its ok to use a few
  of your concepts!!

  Also visit my web page: download apk joker123 android

 16. Demetrius
  20.05.2021

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

  my site playboy2

 17. Lewis
  20.05.2021

  Link exchange is nothing else except it is only placing
  the other person’s weblog link on your page at suitable place and other
  person will also do similar in support of you.

  My web blog free download ntc33 (https://sg918kiss.com)

 18. Jacquelyn
  20.05.2021

  I’m really impressed with your writing skills and also with the layout
  on your weblog. Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it’s uncommon to peer a great blog like this one nowadays..

  Also visit my page: 918kiss 2 jackpot (Daryl)

 19. Milagros
  20.05.2021

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through a
  few of the articles I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely happy I came across it and I’ll be bookmarking
  it and checking back often!

  Feel free to surf to my web site … ace333apk (mega888sg.com)

 20. Newton
  21.05.2021

  I have read so many posts regarding the blogger lovers however this post is
  really a good piece of writing, keep it up.

  Visit my homepage: mega88 Ios

 21. Brigitte
  21.05.2021

  I’ve been browsing online more than three hours today,
  yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the
  net will be much more useful than ever before.

  My website; 3win8 game – sg918kiss.com

 22. Dianna
  21.05.2021

  Hi to every body, it’s my first pay a visit of this web site; this webpage contains remarkable and in fact good data for visitors.

  Also visit my homepage :: King855

 23. Luisa
  21.05.2021

  It’s awesome in support of me to have a web page,
  which is beneficial for my knowledge. thanks admin

  Feel free to visit my page – download game lionking888 – 918kiss-m.com,

 24. Siobhan
  21.05.2021

  Hi there, I enjoy reading all of your article post.

  I like to write a little comment to support you.

  My blog post … id test club suncity; sg918kiss.com,

 25. Bernardo
  22.05.2021

  Why visitors still make use of to read news papers when in this technological
  world all is presented on net?

  Also visit my blog post … puccy888

 26. Damien
  22.05.2021

  Unquestionably imagine that that you stated. Your favorite reason seemed to be at the net the simplest thing to consider of.
  I say to you, I certainly get annoyed whilst other people think about issues that they plainly don’t know about.

  You controlled to hit the nail upon the top and outlined out the entire thing with no need side-effects , folks can take
  a signal. Will probably be back to get more.

  Thank you

  My site: pussy888 for pc

 27. Carina
  25.05.2021

  Greetings! Very helpful advice within this article!
  It’s the little changes that make the biggest changes.
  Thanks for sharing!

  Feel free to visit my blog post … live22 download iphone

 28. Donna
  25.05.2021

  hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here.

  I did however expertise some technical points using this website, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not
  that I am complaining, but sluggish loading instances times will very
  frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if
  ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this
  RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective fascinating content.

  Ensure that you update this again very soon.

  Also visit my web blog; calibetapk Android

 29. Flora
  25.05.2021

  No matter if some one searches for his vital thing, thus he/she wishes to be available that in detail,
  so that thing is maintained over here.

  my web page aaa1188 trusted company

 30. Mandy
  25.05.2021

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert
  that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your feeds and
  even I achievement you access consistently fast.

  My web blog … ok388 test id

 31. Adam
  25.05.2021

  Just want to say your article is as surprising.
  The clearness on your submit is just excellent and i can assume you are an expert on this subject.
  Well together with your permission allow me to grab your feed to stay updated with imminent post.

  Thank you a million and please keep up the rewarding work.

  Visit my blog post; game slot lpe88

 32. Misty
  25.05.2021

  Thank you, I have recently been searching for information approximately this subject for
  ages and yours is the best I’ve found out till now.
  But, what in regards to the conclusion? Are you sure in regards to
  the supply?

  my homepage; hengheng2 xe88

 33. Bryon
  25.05.2021

  Good information. Lucky me I discovered your website by chance
  (stumbleupon). I’ve saved it for later!

  Here is my blog post :: greatwall99 pc download

 34. Maddison
  25.05.2021

  I think this is among the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is ideal, the articles is really great :
  D. Good job, cheers

  My webpage :: sky777 download; Lee,

 35. Dusty
  25.05.2021

  You’ve made some really good points there.
  I looked on the web for additional information about the issue and found
  most people will go along with your views on this website.

  My web site: 918kiss plusapk

 36. Bette
  26.05.2021

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who was conducting a little research
  on this. And he in fact ordered me breakfast because I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending some time to discuss this subject here
  on your site.

  Here is my webpage: xe88 cara menang

 37. Enrique
  26.05.2021

  Hi, i think that i noticed you visited my website thus i got here to go back the want?.I am attempting to find things to
  improve my site!I guess its good enough to use some of your
  concepts!!

  Feel free to visit my page: apl 918kaya

Write a comment