КАК ДА ПОДОБРИМ САМОЧУВСТВИЕТО СИ? част 2

Продължавам с практическите насоки как човек сам да подобри самооценката си и трайно да измени начина, по който се чувства, мислейки за себе си. Ще се хвана за думата МИСЪЛ и преди да продължа с техниките, ще обърна малко внимание на начина на мислене.

Дълбоко вярвам, че когато се научим да владеем посоката на мисълта си и успеем да се превърнем в господари и на емоциите си, правим голяма крачка към само-сбъдването си!


Що касае самочувствието, има два вида мислене: песимистично и оптимистично.

Разликата е в начина,  по който хората обясняват неуспехите си.

Хората, за които е характерно песимистичното мислене, смятат, че неуспехът е постоянен. Че самите те са причината за това, заедно с техните грешки, недостатъци, слаби страни. Тези им вярвания и мисли провокират по-дълбоки процеси, чувство на безсмислие и никаква стойност. Изпадат в депресии, черни дупки, в безпомощно състояние на отчаяние. Отказват се от каквато и да е борба. Предават се.

Запомнете че: Всяка песимистична мисъл и само-саботиране се проявяват веднага в действителността, провокирайки низ от неуверени действия, последвани от сигурен провал.

Песимистите мислят, че са неудачници във всичко, че не им върви – във всичко, че нямат качества. Това идва от липса на вяра в самите тях и липса на самочувствие.

Понякога няколко срещи с психолог са напълно достатъчни за смяна на грешния модел на възприятие на самия себе си. Друг път е необходима по продължителна работа. Но ВИНАГИ има успех, след като човек с подобен проблем реши да се заобича и да посвети от времето и средствата си за лична работа със себе си в защитената среда.

Оптимистичното мислене, от своя страна, е онова, което води по пътя към постиженията.

Оптимистите смятат успеха за временно явление, а причините за случайни и нетрайни. Не се самоизяждат, не винят себе си, и най-вече – провалът не ги демобилизира.

Може да изпаднат в лошо настроение за няколко часа, дни, но това не повлиява трайно върху личната им вътрешна увереност в уменията и бъдещите им малки и големи победи.

При неуспехи , оптимистите мислят: „Така се стекоха нещата, в живота има от всичко, ще премине”. В житейски борби и тежки ситуации, те страдат, като всеки друг, но никога не губят вяра, че ще ги преодолеят и ще излезнат с вдигната глава.

Мисленето и как да го промени човек е една отделна тема, която си обещавам да разгледам в последваща статия.

 

А сега продължавам с техниките за подобряване на самочувствието:

 1. Отстоявайте твърдо позициите си. Често се оказваме в ситуации на психологически шантаж, принуда, манипулация, опити да ни вменят страх или да ни подчинят.

Въздействайки върху чувствата ви, околните целят да постигнат техните си интереси и цели. Не се огъвайте и не изневерявайте на първоначално взетото решение!

Учете се да гледате „зад” добрите намерения на онези, които целят да променят гледната ви точка. Бъдете особено бдителни, когато сте разколебан, в криза, нестабилен, недостатъчно признат и насреща ви изникват хора, които смятат, че знаят по –добре от вас , кое е „правилното„ ваше действие за напред.

Ако все пак се случи да се подведете временно по чужди идеи, не се самобичувайте като се пробудите. Вземете си урока и си сложете обицата на ухото. Това със сигурност е опит, който ще ви е направил по –силни и справящи се.

 1. Изявявайте силните и положителните си качества пред други. Може да сте с отлични резултати в дадена област , но ако не умеете да ги изтъкнете от срам или неувереност, няма да получите оценка по достойнство и зачитане в обществото. Пишете книги, свирете пред публики, реализирайте мечти и идеи. Страхувайте се, но го правете! Разказвайте за пътя си, за да се оцените, да ви оценят и да вдъхновите други след вас да направят първата, най-трудна крачка към себеактуализацията.
 2. Бъдете целенасочени! Имайте конкретни цели, към които се стремите. Нека те са в краткосрочен и в дългосрочен план. Онагледете стъпките, по които ще вървите, за да ги постигнете!

Бивайки полезни за себе си на първо място, вдъхновени и окрилени от пътя, вие сте полезни и за околните.

 1. Не позволявайте да ви обиждат и това да повлиява оценката ви за самите вас. Отнасяйте се с респект към всички хора, независимо от мястото им в обществото. Днес може те да са там , където сте вие, утре обратното.

Защитете достойнството си и прекратете отношенията си с човек, който е бил груб с вас, докато се извини и коригира. Независимо от мястото, което той заема към онзи момент в йерархията (дори и да е над вас). Ако повтори неуважителното си отношение, скъсайте окончателно отношения с него, ако не искате да изживявате разочарования отново.

Когато към вас се отправят обидни думи или действия, не се засягайте. Е касаят онзи, който ви ги изпраща. Реагирайте с абсолютно безразличие. Човек със самочувствие е сигурен в качествата си и чуждото лошото отношение не може да го засегне.

Стремете се съзнанието ви да е пълно с позитивни мисли, а душата –  добри намерения и чувства.

 1. Самосбъдвайте се!

Сбъдвайте собствените си цели, отстоявайте мнението  и възгледите си. Действайте според вашето дълбоко вътрешно убеждение.  Не позволявайте на другите да налагат мнението си  и имайте смелостта да застанете срещу мнозинството и „авторитетите”. Постъпвайте както искате, не допускайте да ви поставят условия и да бъдете принуждавани, изнудвани и да ви диктуват!

 1. Бъдете независими! Стремете се към духовна и финансова независимост. Материалната и духовна свобода са предпоставка за разгръщане на творческите ви способности и са най-големия фактор за високо самочувствие. То е несъвместимо със зависимост, паразитиране върху друг човек, смирение и покорство. Не позволявайте да ви използват – кой може да ви използва: Началникът, приятелите ви, съпругът, децата, любовникът, колегите.

17.Вземете това, което искате – сами! Не чакайте благоприятни ситуации, създайте ги. Бъдете активни, изразявайте смело желанията си и се дръжте така, сякаш те са вече сбъднат факт!

 1. Устремете се към положителни чувства и мисли. Позитивните утвърждения са в основата на високото самочувствие. Въздействат мощно върху целия човешки организъм, успокояват работата и функционирането на всички органи и процеси в тялото.

Възхищавайте се на изкуството, природата, на всичко красиво във и извън вас. Книги, музика, танц, докосвайте възвишеното. Това облагородява и повишава самочувствието.

Търсете радостта! Чувствата за споделеност, любов приятелство, щастие , топлина за извор на самочувствие.  Когато изпитвате несподелена любов, изразете вашата чрез внимание и уважение към човека, който харесват или обичате. Това е единствения начин да постигнете любовта на другия.

 1. Общувайте и се награждавайте за успехите! Избягвайте прекаленото усамотяване. То е предпоставка за свръх-анализ и самовглъбяване, които неизменно изкривяват погледа върху заобикалящата ви реалност. Появяват се лоши мисли и чувства. Понякога има и неадекватно чувство , че сте нещо ПО околните, нужда да се разграничите с аскетизъм и др. Това е вид бягство, което в крайна сметка, не води до добро. Дозиран ескапизъм при криза, при предстоящи промени и трудни решения, да останем със себе си, за да се вслушаме във вътрешния си глас е подходящо действие.

Общуването с хора обогатява и осмисля човеците.

Всеки ден към края направете равносметка и отбележете всяко ваше най-дребно постижение за този конкретен ден. Не търсете пропуските, грешките и недостатъците. Това води до песимистична нагласа! Празнувайте и се радвайте дори на най-мъничките успехи. Купете си нещо, посетете мероприятие, наградете се, изпийте чаша горещ шоколад, качете се на дърво и изпейте там любимата си песен! Бъдете смели и оптимисти!

20.Приемете живота, такъв какъвто е! В живота се редуват щастие и тъга, възход и падение, победи и провали.

Учете се как да бъдете подготвени за неприятните моменти и да не позволите те да ви извадят от строя за твърде дълъг период. Човек без стратегия за справяне с лошите събития, мисли и чувства, разрушава нервната си система и създава конфликти, което е основна пречка за взаимодействията му със себе си, с околните и със света.

Радостта посрещайте с отворено сърце и грабете по детски!

Не се колебайте да потърсите помощ от психолог, за да се научите как ефективно да минавате през живота, с всичките ми добри и лоши страни.

 

Полина Василева,

Психолог и писател

Comments 100

 1. Finlay
  27.05.2021

  Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?

  I’m trying to figure out if its a problem on my end or if
  it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

  My blog post – Cassandra

 2. Dawna
  27.05.2021

  great publish, very informative. I’m wondering why
  the other specialists of this sector don’t realize this. You must proceed your writing.
  I am confident, you’ve a great readers’ base already!

  my site :: mpc-install.com

 3. Darin
  27.05.2021

  I think this site holds very great pent content blog posts.

  Here is my website :: http://www.craksracing.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ReadeJoey

 4. Ray
  27.05.2021

  Aw, this was an exceptionally good post. Finding the
  time and actual effort to make a great article…

  but what can I say… I put things off a whole
  lot and don’t seem to get nearly anything done.

  My web site :: chengdian.cc

 5. Summer
  27.05.2021

  I always used to read paragraph in news papers but now
  as I am a user of web so from now I am using net for content, thanks to web.

  my web page; http://www.in-almelo.com

 6. Jarrod
  27.05.2021

  I know this website offers quality based posts and other stuff,
  is there any other web site which presents such data in quality?

  My web blog … https://kebe.top/viewtopic.php?id=1471389

 7. Williams
  27.05.2021

  you are actually a just right webmaster. The web site loading velocity is incredible.
  It kind of feels that you are doing any distinctive trick.

  Moreover, The contents are masterwork. you’ve performed a magnificent task
  on this matter!

  Review my web site – https://kebe.top

 8. Aimee
  27.05.2021

  Its like you learn my mind! You seem to grasp so much approximately this, like you wrote the book in it or something.
  I feel that you simply could do with a few percent to power the message house a bit, however other than that,
  this is magnificent blog. A fantastic read.
  I will definitely be back.

  Stop by my site … grazebo.com

 9. Paulina
  27.05.2021

  Hello, its fastidious article regarding media print, we all understand
  media is a fantastic source of information.

  Here is my webpage; clubriders.men

 10. Julianne
  27.05.2021

  I really like reading a post that can make people think.
  Also, many thanks for allowing me to comment!

  Check out my web site Sadie

 11. Juan
  27.05.2021

  Hey there, You have performed an excellent job. I’ll definitely digg
  it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this
  web site.

  Feel free to visit my web blog: lovegamematch.com

 12. Ingeborg
  27.05.2021

  Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my website
  something like that. Can I take a fragment of your post to my website?

  Feel free to surf to my web page; bbs.yunweishidai.com

 13. Beth
  27.05.2021

  Wow, wonderful weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?
  you made blogging look easy. The total glance of your
  site is great, let alone the content material![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply could
  not depart your site before suggesting that I extremely
  loved the standard information an individual supply to your visitors?
  Is gonna be again ceaselessly in order to check up on new posts.

  Here is my site: kebe.top

 14. Marylyn
  27.05.2021

  Hello, its good paragraph regarding media print, we all know
  media is a great source of information.

  Also visit my web page; http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=70580

 15. Rosalinda
  27.05.2021

  Hello, yeah this paragraph is really nice and I have learned lot
  of things from it regarding blogging. thanks.

  Review my web blog http://www.in-almelo.com

 16. Shad
  27.05.2021

  It is in point of fact a great and helpful piece of info.

  I am happy that you just shared this helpful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  Here is my web blog forum.adm-tolka.ru

 17. Woodrow
  27.05.2021

  In fact no matter if someone doesn’t be aware of then its up to other users that they will assist, so here
  it takes place.

  My webpage … grazebo.com

 18. Julie
  27.05.2021

  I got this web site from my pal who shared with me regarding
  this web page and now this time I am browsing this website and reading very informative posts at
  this place.

  Also visit my web-site: forum.adm-tolka.ru

 19. Yukiko
  27.05.2021

  Greetings! I’ve been following your weblog for a long time now and finally got the courage
  to go ahead and give you a shout out from Humble Tx!

  Just wanted to mention keep up the great job!

  Also visit my blog post: http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=75172

 20. Cathern
  27.05.2021

  Hiya very nice web site!! Man .. Beautiful .. Wonderful ..

  I’ll bookmark your web site and take the feeds
  additionally…I am happy to find numerous helpful information here within the post,
  we want develop more techniques in this regard, thanks for sharing.

  Here is my web page … memorytoday.com

 21. Freddy
  27.05.2021

  I view something genuinely special in this website.

  Stop by my site; finalstandmt2.hu

 22. Trudy
  27.05.2021

  I consider something truly special in this
  website.

  Here is my web page: kebe.top

 23. Jenny
  27.05.2021

  I am not very excellent with English but I get hold this really easygoing to translate.

  Also visit my page :: mpc-install.com

 24. Octavia
  27.05.2021

  Right now it looks like BlogEngine is the top blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

  My site; http://www.meteoritegarden.com

 25. Agnes
  27.05.2021

  Appreciate this post. Will try it out.

  Check out my homepage: Denis

 26. Dustin
  27.05.2021

  Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you
  if that would be ok. I’m absolutely enjoying your
  blog and look forward to new updates.

  Also visit my web-site – king855 trusted company

 27. Reyna
  27.05.2021

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely
  donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this site with my Facebook group.

  Talk soon!

  Also visit my site casino Online Mobile Singapore

 28. Tawanna
  27.05.2021

  Hello my friend! I want to say that this post is awesome, great written and include
  approximately all important infos. I’d like to see extra posts like this.

  Have a look at my webpage … http://www.anapapansion.ru

 29. Mose
  27.05.2021

  At this moment I am going away to do my breakfast, afterward having my breakfast coming yet again to read
  further news.

  Here is my website – kebe.top

 30. Connie
  27.05.2021

  Hello my loved one! I want to say that this post is amazing,
  great written and come with approximately all important infos.
  I’d like to see more posts like this .

  my website; Evan

 31. Phoebe
  27.05.2021

  Hello there, simply became aware of your blog through
  Google, and found that it’s really informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  A lot of other folks might be benefited out of your writing.
  Cheers!

  Visit my web page :: haojiafu.net

 32. Ezra
  27.05.2021

  Regards for helping out, superb information.

  My site http://duna-anapa.net.ru/

 33. Rex
  27.05.2021

  Hi, I think yoսr blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fione
  but ᴡhen opening in Internet Exⲣlorer, it has some overⅼapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  superƄ blog!

  My websitе … idn Poker

 34. Julio
  27.05.2021

  Your means of describing all in this article is actually good, every one be capable of without difficulty understand it, Thanks a lot.

  Feel free to visit my web page: http://yunke029.com/home.php?mod=space&uid=716116&do=profile&from=space

 35. Gilda
  27.05.2021

  I’m extremely inspired together with your writing abilities and also with the format in your
  blog. Is that this a paid subject or did you modify it yourself?

  Either way keep up the excellent quality writing,
  it’s uncommon to peer a great blog like this one nowadays..

  Feel free to surf to my web site mobil-service.online

 36. Jere
  27.05.2021

  I’m gone to inform my little brother, that he should also visit this website on regular basis to get updated from latest news update.

  my web-site; https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=66686

 37. Connie
  27.05.2021

  Thank you, I have just been looking for info about this subject for a
  while and yours is the greatest I’ve found out so far. But, what concerning
  the conclusion? Are you certain concerning the supply?

  Here is my web blog – http://duna-anapa.net.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ReneHamish

 38. Micki
  27.05.2021

  Thank you for all of your efforts on this website.
  My daughter delights in carrying out investigations and it is simple to grasp why.
  We all hear all relating to the lively tactic you convey precious tricks
  via the web blog and in addition attract participation from some others on the article and our princess is
  in fact becoming educated a lot. Take pleasure in the remaining portion of the year.
  You have been carrying out a first class job.

  Look into my web page: http://www.1stanapa.ru

 39. Kristie
  27.05.2021

  I am not really good with English but I line up this very easygoing
  to read.

  Here is my page: grazebo.com

 40. Howard
  27.05.2021

  Terrific work! This is the kind of information that are meant to be
  shared across the web. Disgrace on Google for not positioning this
  put up higher! Come on over and discuss with my site .
  Thank you =)

  my page – craksracing.com

 41. Nadia
  27.05.2021

  That is really attention-grabbing, You are a very skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and stay up for looking for extra of
  your fantastic post. Additionally, I have shared
  your website in my social networks

  Feel free to visit my web-site: https://mybbplugins.com/member.php?action=profile&uid=279581

 42. Fredric
  27.05.2021

  Thank you for sharing excellent informations.
  Your site is very cool. I am impressed by the details that
  you’ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject.
  Bookmarked this website page, will come back for more articles.
  You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across.
  What a great site.

  Look at my blog post … bbs.yunweishidai.com

 43. Angeline
  27.05.2021

  Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply cool and i could assume you’re an expert
  on this subject. Fine with your permission let me to grab your
  feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

  Also visit my page; tanglewood.sh

 44. Caridad
  27.05.2021

  Very good post. I am experiencing a few of these issues
  as well..

  Here is my web-site; http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=FortenberryIlene

 45. Caleb
  27.05.2021

  Awsome website! I am loving it!! Will come back again. I am taking your
  feeds also

  My page … mpc-install.com

 46. Kristy
  27.05.2021

  I always used to read paragraph in news papers but now as
  I am a user of web therefore from now I am using net for content, thanks to web.

  My blog post … ankarac.com

 47. Shanon
  27.05.2021

  you’re in reality a good webmaster. The website loading pace is
  incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive
  trick. Furthermore, The contents are masterpiece.
  you have done a wonderful activity on this topic!

  Look into my webpage; https://mpc-install.com

 48. Kacey
  27.05.2021

  I’m not sure exactly why but this website is loading very
  slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  my web page … clubriders.men

 49. Jonathan
  27.05.2021

  I’d perpetually want to be update on new articles on this website,
  saved to favorites!

  Here is my web page :: chengdian.cc

 50. Hildegard
  27.05.2021

  Thankfulness to my father who shared with me about this webpage, this weblog is genuinely awesome.

  my homepage: http://www.debata.palba.cz/profile.php?id=5653

 51. Belinda
  27.05.2021

  Wonderful goods from you, man. I’ve be aware your stuff prior to and you’re simply extremely fantastic.
  I really like what you’ve bought right here, really like what
  you are saying and the way in which in which you are saying it.
  You make it enjoyable and you still take care of to stay it sensible.
  I can’t wait to read much more from you. This is actually a
  tremendous site.

  my website … mpc-install.com

 52. Herman
  27.05.2021

  Undeniably believe tһɑt whiϲһ you sаid. Your favorite justifiсation appeаred to be onn the internet the easiest thing to be aware оf.
  I say tо you, I definitely get annoysd while people think about
  worries thɑt they jᥙst don’t know about. You managed too hit tһe nwil upon the ttop and
  also defined out ttһe whole thing without having side efcect , ⲣеople can take a signal.
  Willl likely be back to get more. Thanks

  Feel free to surf to my blog post … info lengkap

 53. Casie
  27.05.2021

  Yeah bookmaking this wasn’t a high risk determination great post!

  Here is my blog post anapa-alrosa.com.ru

 54. Andrea
  27.05.2021

  I am sure this piece of writing has touched all the internet visitors, its really really nice article on building up new webpage.

  My web site: situs slot online terbaik

 55. Ginger
  27.05.2021

  I’m really loving the theme/design of your website.
  Do you ever run into any browser compatibility
  issues? A small number of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer
  but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this issue?

  Look at my page kebe.top

 56. Theresa
  27.05.2021

  I’m not sure why but this website is loading very slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

  Feel free to visit my blog – mpc-install.com

 57. Gidget
  27.05.2021

  Hello there, You’ve done an incredible job.
  I’ll certainly digg it and in my opinion recommend to my friends.

  I’m sure they’ll be benefited from this web site.

  Review my site kebe.top

 58. Benjamin
  27.05.2021

  I became honored to get a call coming from a friend as he observed the important
  guidelines shared on the site. Browsing your blog article is a real fantastic experience.
  Thank you for thinking of readers much like me, and I wish
  you the best of achievements as a professional in this
  area.

  my page – http://forum.adm-tolka.ru/

 59. Latonya
  27.05.2021

  I genuinely treasure your piece of work, Great post.

  My page; grazebo.com

 60. Quincy
  27.05.2021

  I dugg some of you post as I cerebrated they
  were invaluable very useful.

  my page – bbs.yunweishidai.com

 61. Michell
  27.05.2021

  I do not even know how I ended up right here, but I believed this submit was good.

  I don’t recognise who you are but definitely you’re going to a well-known blogger
  if you happen to are not already 😉 Cheers!

  Feel free to surf to my web site; Randi

 62. Stacey
  27.05.2021

  Hi there to every body, it’s my first visit of this website; this web
  site carries remarkable and in fact fine information in support of readers.

  Here is my web page: https://kebe.top/

 63. Jeanna
  27.05.2021

  Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost
  on everything. Would you propose starting with a free platform
  like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely
  confused .. Any recommendations? Many thanks!

  Also visit my web site – logoloop.co

 64. Princess
  27.05.2021

  Very niⅽe post. I just stumbleԀ upon yіur weblog and wished to
  mention that I’ve truly lovved surfing around your weblog posts.
  Ιn any cɑse I’ll be subscribіng for your feed and I am hoping үou write ɑցain soon!

  my web-site kunjungi website

 65. Jerri
  28.05.2021

  Thіss is my first time pay a quick visit at hеre and i am
  acxtuaⅼly happy to read all at one place.

  my web-site – situs judi bola

 66. Elizabet
  28.05.2021

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I
  find It truly useful & it helped me out
  a lot. I hope to give something back and aid others like you helped
  me.

  Stop by my page; Rochelle

 67. Lily
  31.05.2021

  Hi there I am so delighted I found your site, I really found you by accident, while I was browsing on Yahoo for something
  else, Nonetheless I am here now and would
  just like to say kudos for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design),
  I don?t have time to look over it all at the moment
  but I have bookmarked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great work.

  My homepage forum.adm-tolka.ru

 68. Maryanne
  31.05.2021

  Only wanna say that this is very useful, Thanks for taking your time to write this.

  Here is my web site forum.adm-tolka.ru

 69. Amado
  31.05.2021

  Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that I’ve truly
  enjoyed browsing your weblog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and
  I am hoping you write again very soon!

  Feel free to visit my site … khoquet.com

 70. Lynette
  01.06.2021

  We’re a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community.

  Your website offered us with valuable information to work on. You have performed an impressive process and
  our entire community will probably be thankful to you.

  Feel free to surf to my webpage bbs.yunweishidai.com

 71. Cathern
  01.06.2021

  Its great as your other blog posts :D, thank you for putting up.

  Feel free to surf to my blog – mpc-install.com

 72. Deloras
  01.06.2021

  My family always say that I am wasting my time here at net, but I know
  I am getting know-how everyday by reading such pleasant posts.

  Here is my webpage … bbs.yunweishidai.com

 73. Bradley
  01.06.2021

  I truly enjoy looking at on this website, it has got excellent blog
  posts.

  Also visit my web-site; http://www.mhes.tyc.edu.tw

 74. Francis
  01.06.2021

  As a Newbie, I am constantly searching online for articles that can aid me.

  Thank you

  Here is my web page :: http://forum.adm-tolka.ru/

 75. Shona
  01.06.2021

  Thanks for helping out, wonderful information.

  Also visit my homepage: chengdian.cc

 76. Kristeen
  01.06.2021

  I the efforts you have put in this, appreciate it for
  all the great blog posts.

  Also visit my site; clubriders.men

 77. Marcelino
  01.06.2021

  You made several fine points there. I did a
  search on the theme and found nearly all persons will go along with with your blog.

  Here is my website bbs.shishiedu.com

 78. Holly
  04.06.2021

  This site certainly has all the information I needed about this subject and didn’t know who to ask.

  My blog post; forum.adm-tolka.ru

 79. Bell
  04.06.2021

  Ahaa, its pleasant discussion about this piece of writing here at this blog, I have read all that, so at this time me also commenting here.

  Also visit my webpage; bbs.shishiedu.com

 80. Carmella
  08.06.2021

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this site.
  I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well.
  In fact your creative writing skills has encouraged
  me to get my own website now. Really the blogging is spreading its
  wings fast. Your write up is a great example of it.

  my web-site – iemarcelianopolo.edu.co

 81. Shirley
  09.06.2021

  Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to
  be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I
  definitely get irked while people consider worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects ,
  people can take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

  Feel free to visit my blog post – kebe.top

 82. Ines
  10.06.2021

  At this moment I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming again to read additional
  news.

  Feel free to visit my web page: https://kebe.top

 83. Gwendolyn
  11.06.2021

  If you are going for finest contents like I do, just visit this site daily
  since it gives quality contents, thanks

  Also visit my webpage http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=EasthamTrena

 84. Mamie
  15.06.2021

  There is clearly a lot to realize about this. I consider you made various good points in features also.

  Visit my page; http://haojiafu.net/forum.php?mod=viewthread&tid=844629

 85. Ward
  15.06.2021

  I visited multiple web pages except the audio feature for audio songs current at this website
  is really fabulous.

  Feel free to surf to my site … sanatorium.com.ru

 86. Gus
  16.06.2021

  I am glad to be a visitor of this perfect
  blog, thanks for this rare information!

  My homepage … mpc-install.com

 87. Hans
  16.06.2021

  I every time used to read piece of writing in news papers but now as I am a user of internet thus from now I
  am using net for content, thanks to web.

  Here is my web page; mpc-install.com

 88. Marjorie
  17.06.2021

  Real nice design and fantastic content material, very
  little else we require :D.

  my website kebe.top

 89. Jorge
  20.06.2021

  I saw a lot of website but I believe this one holds something extra in it.

  Also visit my blog: mhes.tyc.edu.tw

 90. Alex
  20.06.2021

  Thank you for every other fantastic article. Where else could anybody get
  that type of info in such a perfect means of
  writing? I have a presentation subsequent week, and I
  am on the search for such info.

  Feel free to surf to my blog – http://www.craksracing.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=EspinosaMargery

 91. Skye
  20.06.2021

  Heya i am for the first time here. I found this board and
  I find It really useful & it helped me out a
  lot. I hope to give something back and help others like
  you aided me.

  My web site :: mpc-install.com

 92. Michelle
  20.06.2021

  May I simply say what a comfort to discover someone who truly knows what they’re talking about online.
  You actually know how to bring a problem to light and make it important.
  More people have to check this out and understand this side of your story.

  It’s surprising you are not more popular since you surely have the gift.

  Here is my blog :: mpc-install.com

 93. Carin
  21.06.2021

  It’s impressive that you are getting thoughts from this paragraph as well as from our dialogue made at this time.

  Feel free to visit my web site; pansionat.com.ru

 94. Antonio
  23.06.2021

  This is my first time pay a visit at here and i am really happy to
  read everthing at alone place.

  Feel free to surf to my blog post :: https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=470613

 95. Kandis
  23.06.2021

  My spouse and i still can’t quite think I
  could often be one of those studying the important guidelines found on your blog.
  My family and I are seriously thankful for your generosity and for offering me
  the chance to pursue the chosen career path.
  Thank you for the important information I obtained from your website.

  my web site – Claritox

 96. Tessa
  24.06.2021

  Some genuinely nice stuff on this site, I it.

  Here is my web site: kg69.com

 97. Mabel
  24.06.2021

  Appreciate this post. Let me try it out.

  my web site: http://www.ilevis.cn/home.php?mod=space&uid=742335&do=profile&from=space

 98. Trent
  24.06.2021

  Asking questions are in fact nice thing if you are not
  understanding something completely, except this piece of writing presents fastidious understanding even.

  My site … Prima Fresh Keto Reviews

 99. Martina
  25.06.2021

  I need to to thank you for this wonderful read!!
  I absolutely loved every little bit of it. I have got
  you bookmarked to check out new stuff you post?

  Feel free to visit my website … Burst Audio Earbuds Cost

 100. Brandon
  30.06.2021

  Hi! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community
  in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have
  done a wonderful job!

  Feel free to surf to my homepage … http://www.fan.hi-ho.ne.jp/cgi-bin/user/abeshi/g_book.cgi/RK=0/RS=lhQkxymb6IXd.k.n0wwcGuTO5uQ-

Write a comment