КАК ВКОПЧВАНЕТО ТИ ПРЕЧИ. Защо е важно да се научиш да пускаш?

Раздялата с любимите хора е тежко и болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките ни раздели за командировка – всички те ни потапят в униние или откровена мъка. А защо точно разделите ни карат да страдаме толкова много и за какво точно страдаме? Отговорът се крие в явлението вкопчване. Привързаността е тази, която ни прави част от някой и когато този някой го няма, чувството е сякаш нещо се изрязва от нас самите.

Според будизма /дзен/, именно привързаността поражда най-големите страдания. Твоята задача е да се опиташ да я преодолееш без насилие към себе си. Това няма да те направи безчувствен и лишен от обич.

Будистите вярват, че за да бъдем напълно свободни и радващи се на живота и себе си, не бива да се привързваме към никого и към нищо. Трябва да умеем да пускаме нещата и хората. Защото вкопчването в някой или нещо те прави зависим. А зависимостта е пречка за истинското щастие.

Знаем, че нищо не е наше завинаги и позволявайки си да се вкопчим в нещо, ние всъщност си забраняваме да изпитаме личното удовлетворение, спокойствие и радост, предизвикани от нас самите, а не от присъствието на това “нещо” в живота ни.

Да, звучи малко странно, страшно и налудничаво, трудно смилаемо. Та нали всеки иска цял живот да има човек до себе си, да бъде обичан, някъде там винаги да има някой, който мисли за него? Всеки иска да принадлежи към нещо – двойка, компания от приятели, някакъв социален кръг. Болезненото идва точно от това да се освободим от тази нужда, защото не е тази принадлежност нещото, което ни прави пълноценни.

Истината е че принадлежността към тълпата повече ограбва от твоето Себе си, а самото чувство за принадлежност е сладка илюзии. От онези лъжи, които дълбоко в съзнанието си разпознаваш като такива, но просто е толкова приятно да ги слушаш. Изкушаващо е, защото, когато си „принадлежен“ не се налага да си носиш сам цялата отговорност. При грешка някой там ще те утвърди, ще те потупа по рамото свойски, после пък ще ти се поскара, за да не си повярваш прекалено.

Това ли искаш наистина? Ти можеш да бъдеш за себе си всичко това. И любящото майчино сърце и строгата бащина десница. Не ги търси във фантомни фигури, съмнителни общества с гръмки заглавия, в илюзорни приятелства и познанства, в нефункционални връзки. Не ти казвам стани камък и заключи сърцето си. Напротив – остави и двете си врати отворени. Нека влизат и излизат и това да не оказва влияние на твоето биване в пространството. Не се вкопчвай! 

Обичай себе си преди всички останали! Това не е онзи така наречен „здрав егоизъм“ или надмощието на егото. Любовта към себе си е грижа за душата, за вътрешния мир, за малките връзки, които градиш със себе си и които ти помагат да израстваш и оцеляваш духовно.

В основата на вкопчването са страх и несигурността ти. Затова търсиш навън сигурността – в някой друг. И когато този друг изчезне, сякаш си изгубил част от себе си.

В ежедневието се привързваме към вещите, хора, места, които си мислим, че ни носят щастие и сигурност. Много от нещата, придобити с немалко усилия – професия, дом, автомобил, партньор, имидж за пред хората. Неусетно те са станали специални за нас по значение и сме развили заблудата, че ги притежаваме. Не само – градим идентичността си спрямо тях. Самочувствието дори все по-често се определя на база притежания и важни познанства. Пълен абсурд!

Притежанието е бреме, което ни кара перманентно да се страхуваме от загуба. И най-малката промяна в обстоятелствата ни наежва,кара ни да се чувстваме в опасност, застрашени, че всеки момент могат да ни отнемат „нашето“.

Този страх води до още по-силно вкопчване. Търсим начини да се презастраховаме срещу въображаемите нападатели, които искат да ни ограбят. По ирония на съдбата,  колкото повече се страхуваме, толкова по-голяма е вероятността да загубим. Почти във всички случаи, когато отчаяно се вкопчим в нещо,  става така, че го губим.

Дълбоката привързаност създава енергия, която от нас обекта на пристрастеността ни.Ние не съзнаваме, че с вкопчването в нещата сами се връзваме. Мечтаем за свобода, а сами си слагаме окови.

Дори и да не загубим това, към което сме привързани, страхът от загуба ни лишава от удоволствието да му се радваме, лишава ни от свободата ни.

В някои случаи се вкопчваме в идеята, че непременно тази работна позиция, тази къща, този човек и т. н. трябва да са наши и само това може да ни направи щастливи.  Когато обаче това не се случи, се чувстваме ограбени, някой постоянно ни измъква нещата под носа. Сякаш нон-стоп ни преследва „крадец“.

Много от нас се вкопчват  в спомените и се определят чрез миналото си. Не смеят да  „пуснат“ миналите преживявания, защото чувстват сякаш губят себе си. Това, обаче, пречи да оценят Сега-то, днешния ден. Докато не се освободят в мислите си от миналото, те  остават вързани в него.

Прекрасно е когато човек се научи да щастлив, свободен и радващ се на нещата, които има, но да може и без тях.

Това, разбира се не означава, да изпаднем в крайност,  да се откажем от всички вещи и хора и да заживеем сами на върха на планината. Обичайте нещата си, хората си, прекрасните си преживявания, болките. Просто -не се вкопчвайте в тях.

Много от нас се изкушават да си мислят, че не са зависими и пристрастени към нищо и никой. Вкопчвани се оказваме всеки път и при всяко нещо, за което казваме: „не мога без него“,  „/той/тя/ това нещо е всичко за мен“, „аз трябва да го имам, да го спечеля, да го получа,  задължително“, „единствено това (ще) ме прави щастлив“.

Да обичаш, без да притежаваш!

Всъщност ние не си принадлежим в никое отношение, освен може би в кратките моменти на сексуална наслада. Не можем да се опознаем никога докрай, разминаваме се, губим се по пътищата често. На каква основа приемаме някого като наш тогава? Лъжем себе си.

Осъзнавай, че единствената връзка, която ще имаш вечно, ще е тази със самия теб.

Ние сме центърът на своя свят. Обръщайки се към другите, отново го правим, давайки им от себе си. Обменяйки взаимно енергия в добрия случай. Това е нашата единствена трайна връзка – с нашата душа, която пускаме свободно към чуждите.

Не се заблуждавай, че можеш да откриеш мир и спокойствие в работата, в партньора или в забавленията, ако не си ги намерил на първо време в душата си.

Не забравяй, че животът се променя и нищо не остава такова, каквото е днес или ще бъде утре. Намирай щастие и удовлетворение в нови неща, опознавай нови хора непрекъснато.

Опитай се да промениш отношението си към раздялата. Защо винаги трябва да я приемаш като злокобен край? Та нали след нея идва ново начало? Забрави ли? Нима наистина ти е нужно да се скриеш под “опеката” на някого, когато първото и основно условие, за да успееш в живота, е да се научиш да бъдеш и да се справяш сам. Първо със себе си, после с другите?

Дай си сметка, че увереността и мъдростта, които притежаваш, са пътят към всичко останало и че никой не може да ти даде нещо, ако вече не го носиш по един или друг начин в душата си.

Каквото и да сте постигнали, каквото и да „притежавате“, не забравяй, че ти не си работата си, не си къщата си, не си вещите си. Спри да се определяш чрез тях. Дали ще ги загубиш или не, същността ти остава непроменена.

Замисли се защо се страхуваш да не изгубите някого? Нима не е заради самия теб?

Егото страда от идеята, че и ти си бил само спирка в нечие чуждо пътуване. Душата страда от страх, че ще остане сама и ще се сблъска със себе си. Казват, че между любовта и вкопчването можем да поставим знак за равенство. Със сигурност любовта е чувство на вкопчването, но и не само. Не забравяй за думичката отдаденост. Защото едно е да посветиш живота си на това да обичаш, на самото прекрасно усещане да даряваш любов и съвсем друго да се вкопчиш в някого, за да се чувстваш утвърден, значим и обичан.

Търсенето на щастие и стабилност в нещата около нас е илюзия. Когато се хващаме за тях, ние се хващаме за илюзията. Когато мислим, че нещо извън нас може да ни направи щастливи, ние се отказваме от силата си и прехвърляме отговорността върху тях. Сами се поставяме в много несигурна позиция. Истинското щастие, и сигурност са отвъд притежанието на нещата, в самите нас са. Осъзнаваме силата си, няма да се нуждаем от прилепване към външното.

Любов, разбира се, има. Любовта, за която всеки мечтае, се случва между два цвята. Не между две наранени половинки.

Бъди цял, завършен човек, преди да се разтвориш в някой друг и да се обезличиш напълно.

Любовта е танц. Всеки има своите стъпки. За да се получи танцът завършен и красив, той трябва да се танцува от двама отделни. Всеки един от тях, вървящи по своя път, подкрепен от другия, но стъпил стабилно на своите два крака. Прекаленото увисване върху другия би развалило танца. Така и с Любовта. Тя се нуждае от това преди всичко да обичаш Себе си. Сам.

Полина Василева,

психолог и автор

Comments 30

 1. Албена Николова
  26.02.2021

  Здравейте,
  вашите думи ме докоснаха толкова дълбоко. В тях намерих отговори. Какво бихте дали като практически съвет за това как да се научим да бъдем сами отговорни за щастието си, при положение че 30г сте се били такива само в група? Благодаря Ви!

 2. Trenton Revette
  30.04.2021

  Unquestionably believe that which you stated. Your favourite justification seemed to be at the web the simplest factor to remember of. I say to you, I definitely get annoyed while other folks think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out the whole thing without having side-effects , other people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  http://www.froleprotrem.com/

 3. storno brzinol
  15.05.2021

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

  http://www.stornobrzinol.com/

 4. Ywsxwg
  04.07.2021

  Cxlbks – natural ed pills Malehm

 5. Xjklod
  07.07.2021

  dapoxetine 60 mg – priligy tadalafil paypal

 6. Caxbnb
  08.07.2021

  best non prescription ed pills – erectile dysfunction pills at gnc erectile dysfunction treatment

 7. Eisozm
  09.07.2021

  50 mg prednisone from canada – cost of prednisone prescription prednisone 50mg cost

 8. CharlesFeami
  10.07.2021

  aba bahire book pdf Skype Ementsur Un Pc Portable Gratuitement get to know spiritism book auta da suza

 9. Pqwhvm
  11.07.2021

  modafinil and birth control – provigil generic modafinil side effects

 10. Doudou T Te De Lapin Bleu Geant Casino
  12.07.2021

  Carte Casino 24h Boule De Fer Entretien Cuisine Geant Casino Narbonne Casino Rodez Station Essence

 11. Emxbmu
  12.07.2021

  accutane prescription nz – accutane online cheap can you buy accutane over the counter

 12. Kgykiv
  13.07.2021

  amoxil 500 mg – buy amoxicilin noscript amoxicillin no prescription

 13. Qtzfrq
  14.07.2021

  vardenafil reviews – what is vardenafil used for buy vardenafil online with prescription

 14. Vkoflj
  16.07.2021

  buy ivermectin cream – ivermectin virus buy ivermectin pills

 15. Javpwt
  16.07.2021

  can i buy cialis online in canada – cialis pharmacy coupon generic tadalafil online 20mg buy

 16. Unibet Best Slot Machine
  17.07.2021

  Jean Pax Mefret Casino De Paris Les Concurrent Direct De Geant Casino Monthieu Comment Augmenter Plafond Carte Banque Casino

 17. Lidqce
  17.07.2021

  generic stromectol for humans – stromectol ivermectin buy oral ivermectin cost

 18. Djcrwy
  18.07.2021

  accutane 40 mg online – roaccutane 20mg how to get accutane uk

 19. Xzmgfz
  20.07.2021

  buy lyrica 50 mg – lyrica 150 mg capsule cheap canadian pharmacy online

 20. Saqxws
  20.07.2021

  buy amoxicillin – site buy amoxicillin 500 mg india

 21. Tdubjm
  22.07.2021

  buy viagra soft online – viagra cheap canadian pharmacy sildenafil 100 mg lowest price

 22. Uvczkg
  23.07.2021

  tadalafil soft tabs 20mg – cialis generic 20mg price tadalafil price comparison

 23. Mscadf
  24.07.2021

  ivermectin medication – stromectol usa ivermectin 4000 mcg

 24. Pwonbx
  25.07.2021

  prednisone price australia – prednisone without prescription medication prednisone 12.5 mg

 25. Qfzooe
  27.07.2021

  provigil cost – site provigil cost

 26. Daniella
  27.07.2021

  Hello there! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My weblog looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this
  issue. If you have any recommendations, please share.
  Thank you!

  Here is my web-site Francesca

 27. Lbpbrg
  29.07.2021

  order zithromax 500mg – zithromax 500mg pills buy zithromax online

 28. Ngetso
  30.07.2021

  furosemide 10 mg tablet – furosemide 100 lasix 40 mg buy

 29. Prgexo
  02.08.2021

  buy cheap clomid – bbclomid clomiphene online

 30. Ykhdkz
  04.08.2021

  buy viagra generic – viagra 100mg tablets can i buy viagra online from canada

Write a comment