Депресията – най-разпространената болест на Душата

Депресията е състояние, което не преминава само и е необходима консултация с психолог.

ТЪГАТА

Тъгата е усещане, което всички изпитват, и е нормална реакция в трудни времена от живота, която преминава след известен период от време. Когато човек има депресия обаче, тя засяга нормалното му функциониране. Депресивното разстройство не е знак, че човекът е слаб или безхарактерен, тя просто е състояние, което се нуждае от лечение. От него в определен момент от живота страда една четвърт от населението на земята.

Болестта на тъгата

Според класификацията на Националния институт за ментално здраве на САЩ тъгата е само малка част от депресията, а някои хора с депресия може изобщо да не изпитват тъга. Депресията има много други симптоми, в това число и физически. Човек страда от депресия, ако някой от следните симптоми продължава повече от 2 седмици – постоянна тъга, тревога или усещане за празнота, чувство на безнадеждност, песимизъм, чувство за вина, безпомощност, чувство за липса на собствена значимост, загуба на интерес към удоволствията от живота, към практикуване на любимите хобита, спад на енергията, лесна уморяемост, усещане за липса на бързина, трудна концентрация, намалена памет, трудност при вземане на решения. Към симптомите могат да се прибавят трудното заспиване, ранното сутрешно събуждане и свръхсънливостта, повишеният апетит и промените в теглото, раздразнителността, припряността и мислите за самоубийство.

Какво отключва депресията

 

Много фактори могат да отключат депресия, но сред най-разпространените са загубата на любим човек или приятел, трудни връзки, преживени в детството тежки събития или някаква стресова ситуация.

 

Депресията може да се отключи във всяка възраст, но обикновено започва в тийнейджърските години или ранните 20 или 30 години. Повечето хронични разстройства, които влияят върху възрастните, започват с повишена тревожност в детството.

 

Депресията може да се появи отново, съпровождаща сериозни болести като диабет, рак, сърдечна болест или болест на Паркинсон, като тя може да влоши тези заболявания, както и те нея. Понякога лекарствата за тези болести могат да предизвикат странични ефекти, които да подсилят депресията.

Всяка депресия е различна

 

Не всеки, страдащ от депресия, проявява всеки неин симптом. Тежестта и честотата на симптомите, както и тяхната продължителност, зависят от индивида и неговите специфични заболявания, като симптомите могат да варират и в зависимост от стадия на заболяването.

 

Депресията се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, заради биологични, житейски, хормонални и психосоциални фактори.

 

Жените с депресия не проявяват всички симптоми на заболяването, но жените с депресия като цяло изразяват симптоми като тъга, чувство на вина и чувство на липса на собствена значимост.

 

Например жените са изключително уязвими и податливи на депресия след раждане, когато хормоналните и физическите промени и новите задължения за отговорности и грижите за новороденото могат да се окажат прекомерни.

 

Мъжете изпитват депресия по различен начин в сравнение с жените. При тях обикновено депресията се свързва с умора, раздразнителност, загуба на интерес към любими занимания и нарушения на съня. Мъжете могат да се насочат към злоупотреба с алкохол и наркотични вещества, когато са депресирани. Те могат да бъдат фрустрирани, обезкуражени, раздразнителни, гневни и понякога да са склонни към насилие. Някои мъже могат да се посветят изцяло на работата си, за да не говорят за депресията, която изпитват, със семейството и приятелите си или да се държат припряно.

Кой се преструва на болен

 

Преди навлизането в пубертета при момичетата и момчетата поравно се повишава рискът да изпаднат в депресивно състояние. Детето с депресия може да се преструва на болно, да отказва да ходи на училище, да лъже родителите си или пък да изпитва тревога от това, че родителите му ще умрат. Тъй като поведението в норма варира в зависимост от възрастта, може да се окаже трудно да се прецени дали детето преминава през временна фаза, или страда от депресия. Понякога родителите започват да се тревожат от поведението на детето си или учителите съобщават, че детето не е на себе си или има странно поведение. В такъв случай детето трябва да бъде консултирано с педиатър за физическите симптоми, които проявява, педиатърът може да прецени и да го насочи към психотерапевт за най-точна диагностика на състоянието му. При децата хронични разстройства като депресията възникват с повишени нива на тревожност.

 

Тийнейджърските години обикновено са тежки, тъй като в пубертета децата формират своята идентичност и самостоятелност от родителите си, справят се с появяващите се полови белези и възникваща сексуалност и се стремят да вземат самостоятелни решения за пръв път в живота си.

 

В тази възраст могат да се очакват странни настроения, но депресията е нещо различно. Децата и тийнейджърите с депресивно разстройство могат да се забъркат в редица проблеми, да не се справят в училище, да бъдат негативни и раздразнителни и да се чувстват неразбрани. Ако родителите не са сигурни дали просто е от възрастта, трябва да преценят колко дълго продължават симптомите, колко тежки са те и как се представя в своите постижения детето спрямо себе си в друг период. Тийнейджърите с депресия могат да бъдат тревожни, да имат хранителни разстройства и да злоупотребяват със забранени вещества. При тях рискът от самоубийство е по-висок.

Децата обикновено разчитат на родители, учители и роднини, които се грижат за тях, да разпознаят техните страдания и да им окажат помощ. Много тийнейджъри не знаят къде да потърсят психологическа помощ, други не искат помощ, защото смятат, че симптомите на депресията са резултат от натоварването в училище или са присъщи на пубертета. Други юноши се тревожат какво ще си помислят хората за тях, ако ходят на психолог. Депресията често продължава и се появява отново в зрялата възраст, ако се остави нелекувана. Ако родителите преценят, че детето им страда от депресия, трябва веднага да започнат да говорят за това, да предложат емоционална подкрепа, разбиране, да проявят търпение и да окуражават детето. Те задължително трябва да говорят с детето, не непременно за депресията, но да го изслушват внимателно. Никога не бива да се подценяват чувствата, които детето изразява, особено споменаването на самоубийство. В този момент е важно да се припомня на детето, че с времето и благодарение на лечението депресията ще изчезне.

Душевното страдание на възрастните

 

Да имаш депресия за дълъг период от време не е част от нормалното остаряване. Повечето възрастни се чувстват удовлетворени от живота си, въпреки че броят на физическите им проблеми и заболявания нараства. Депресията при възрастните е трудна за откриване, защото нейните симптоми са по-трудни за установяване. Понякога възрастните в депресия се чувстват уморени, имат нарушения на съня или пък са гневни и раздразнителни. Объркването или нарушеното внимание, предизвикани от депресията, могат да изглеждат като болест на Алцхаймер или други нарушения на централната нервна система. Възрастните хора могат да имат установени сърдечни нарушения, да са преживели инсулт или инфаркт, да страдат от злокачествени заболявания, които също да предизвикват симптоми на депресия, или пък да приемат лекарства със странични ефекти, които допринасят за депресията.

 

Някои възрастни пациенти могат да изпитват това, което лекарите наричат васкуларна депресия или атеросклеротична депресия. Тя може да се дължи на нарушена гъвкавост и стесняване на кръвоносните съдове. Това пречи на нормалното кръвообращение към органите на тялото, в това число и мозъка.

 

Понякога е трудно да се различи тъгата след загуба на любим човек, което е нормална реакция и обикновено не изисква професионалната намеса на психотерапевт, от депресията, която продължава дълго време и изисква лечение.

 

Дори най-тежката депресия може да бъде лекувана и колко по-рано започне лечението, толкова по-ефективно е то. Повечето възрастни усещат подобрение след терапия с антидепресанти, консултация с психотерапевт или и двете.

Видове депресия

Тежка депресия: Тежки симптоми, които пречат на способността на хората да работят, да спят, да учат, да се хранят и да се наслаждават на живота. Такъв епизод може да възникне само веднъж в живота на човека, но по-често се преживяват няколко епизода.

Персистиращо депресивно разстройство: Депресивно настроение, което продължава поне 2 години. Лице, диагностицирано с персистиращо депресивно разстройство, може да има епизоди на тежка депресия заедно с периоди на по-малко тежки симптоми, но симптомите обичайно продължават около 2 години.


Психотична депресия, която се проявява, когато човек има тежка депресия плюс някаква форма на психоза, като например фалшиви вярвания или скъсване с реалността (заблуди), или чуване на гласове или виждане на неща, които другите не могат да чуят или да видят (халюцинации).

Следродилна депресия, която е много по-сериозна от „умората след раждане“, която много жени изпитват когато хормоналните и физическите промени и новата отговорност за грижа за новородено могат да бъдат претоварващи. Смята се, че 10 до 15% от жените преживяват следродилна депресия.

Сезонно афективно разстройство (САР), което се характеризира с появата на депресия през зимните месеци, когато има по-малко естествена слънчева светлина. Депресията обикновено започва през пролетта и лятото. САР може ефективно да бъде лекувана със светлинна терапия, но почти половината от пациентите със САР не се чувстват по-добре само с нея. Антидепресантите и психотерапията могат да намалят симптомите на САР самостоятелно или в комбинация с лека терапия.

Биполярното разстройство е различно от депресията. Причината, поради която е включено в този списък, е, че някои пациенти с биполярно разстройство изпитват епизоди на екстремно ниски настроения (депресия). Човек с биполярно разстройство също изпитва екстремни високи настроения (наречени мания).

Полина Василева, психолог и писател

В статията е приложена информация от личната ми практика,  допълнени с  материали от „Капитал“ на тема „Здраве“.

Comments 121

 1. Shannon Trevathan
  30.04.2021

  I’ve recently started a website, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. „There can be no real freedom without the freedom to fail.“ by Erich Fromm.

  http://www.froleprotrem.com/

 2. stornobrzinol
  14.05.2021

  I like the valuable info you provide for your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at once more right here frequently. I am moderately sure I’ll learn many new stuff right right here! Best of luck for the following!

  http://www.stornobrzinol.com/

 3. Lukas
  27.05.2021

  This is my first time go to see at here and i am in fact impressed
  to read everthing at one place.

  Also visit my blog – Mora

 4. Cassandra
  27.05.2021

  Piece of writing writing is also a fun, if you be acquainted with then you can write or
  else it is difficult to write.

  Here is my site :: https://grazebo.com/viewtopic.php?id=26706

 5. Kourtney
  27.05.2021

  Thanks for every other informative website. Where else could I get that kind of information written in such an ideal
  approach? I’ve a venture that I am just now running
  on, and I’ve been at the glance out for such information.

  my blog post – https://grazebo.com/

 6. Stacia
  27.05.2021

  Howdy! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  my webpage grazebo.com

 7. Nora
  27.05.2021

  Remarkable issues here. I’m very happy to see your article.
  Thanks so much and I am looking ahead to touch you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

  Look at my site; http://anapa-alrosa.com.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=BusbyIvan

 8. Chang
  27.05.2021

  As the admin of this site is working, no doubt very rapidly it will be famous, due to its feature contents.

  Also visit my site: kebe.top

 9. Darnell
  27.05.2021

  Woh I enjoy your blog posts, saved to bookmarks!

  Feel free to surf to my page – mpc-install.com

 10. Cristine
  27.05.2021

  I am not sure the place you are getting your info, but great topic.
  I must spend some time studying more or understanding more.
  Thank you for wonderful info I was on the lookout for this info for my mission.

  Here is my web site; https://grazebo.com/viewtopic.php?id=29553

 11. Juli
  27.05.2021

  Great post, I conceive blog owners should larn a lot from this site its really user pleasant.

  So much fantastic information on here :D.

  My web-site: https://grazebo.com

 12. Jan
  27.05.2021

  Good way of telling, and pleasant paragraph to obtain information regarding my presentation focus, which i
  am going to convey in academy.

  my homepage – http://dysonvacuumdc24.com/index.php?action=profile;u=81103

 13. Elvis
  27.05.2021

  Woh I your articles, saved to bookmarks!

  Here is my web blog; mhes.tyc.edu.tw

 14. Emory
  27.05.2021

  Excellent way of telling, and pleasant article to get facts about my presentation subject,
  which i am going to deliver in school.

  Here is my web blog – http://www.qiurom.com

 15. Franchesca
  27.05.2021

  Good article and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to
  ask but do you people have any ideea where to get some professional writers?
  Thx 🙂

  Also visit my homepage: http://www.consulenzaleonardo.com

 16. Herbert
  27.05.2021

  Pretty! This has been an extremely wonderful post. Many thanks for providing
  this info.

  Also visit my web blog – bbs.yunweishidai.com

 17. Joanne
  27.05.2021

  Very interesting details you have noted, appreciate it for posting.

  Here is my site; https://www.diablo.moe/

 18. Donte
  27.05.2021

  Hi there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg
  it and personally suggest to my friends.
  I’m sure they’ll be benefited from this website.

  Here is my blog post kebe.top

 19. Isiah
  27.05.2021

  hi!,I really like your writing so a lot! proportion we keep in touch extra about your article on AOL?
  I require an expert on this house to solve my problem.
  Maybe that’s you! Looking ahead to look you.

  Here is my blog: khoquet.com

 20. Lavern
  27.05.2021

  Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed
  to be on the internet the easiest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that
  they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top
  and defined out the whole thing without having side-effects , people can take
  a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  My web site – grazebo.com

 21. Melodee
  27.05.2021

  This blog was… how do you say it? Relevant!!

  Finally I’ve found something that helped me. Kudos!

  my website – https://bbs.yunweishidai.com

 22. Pansy
  27.05.2021

  The very next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me as much
  as this one. After all, I know it was my choice
  to read, nonetheless I truly believed you
  would probably have something interesting to say. All I
  hear is a bunch of moaning about something that you
  could possibly fix if you were not too busy seeking attention.

  Here is my webpage; http://khoquet.com/blog/1022769/5-simple-tips-develop-male-libido

 23. Cary
  27.05.2021

  You’re so awesome! I do not think I have read through a single thing like that before.
  So great to find somebody with a few original thoughts on this subject.
  Really.. thank you for starting this up. This website is something that’s needed
  on the web, someone with a bit of originality!

  My web-site: http://www.craksracing.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=SatterwhiteKristy

 24. Jerilyn
  27.05.2021

  No matter if some one searches for his required thing, so he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

  Here is my site: bbs.cnction.com

 25. Torsten
  27.05.2021

  Appreciate the recommendation. Will try it out.

  Feel free to surf to my web site … clubriders.men

 26. Elena
  27.05.2021

  After looking over a few of the articles on your web site, I seriously like
  your way of writing a blog. I added it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check
  out my website too and tell me how you feel.

  Also visit my web blog – http://forum.bokser.org/user-576020.html

 27. Clarence
  27.05.2021

  A person necessarily assist to make severely articles I might state.
  This is the very first time I frequented your web page and up to now?
  I surprised with the analysis you made to make this particular post extraordinary.
  Fantastic activity!

  Take a look at my website … forum.adm-tolka.ru

 28. Darwin
  27.05.2021

  I really prize your work, Great post.

  My web page halfmoonrp.com

 29. Wilson
  27.05.2021

  I got this website from my buddy who shared with me regarding this website and now this
  time I am visiting this website and reading very informative articles at this place.

  Also visit my blog forum.adm-tolka.ru

 30. Erin
  27.05.2021

  Wonderful post.Ne’er knew this, appreciate it for letting me know.

  Check out my web blog bbs.hanmu.net.cn

 31. Brittney
  27.05.2021

  I enjoy you because of all of the hard work on this website.
  Gloria loves managing internet research and it’s
  easy to see why. A lot of people know all concerning the compelling
  form you render insightful information on the web blog and
  strongly encourage response from other individuals on that subject matter plus our favorite
  child is truly studying a lot. Have fun with the remaining portion of the new
  year. Your performing a pretty cool job.

  Feel free to surf to my site: https://bbs.yunweishidai.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1117932

 32. Melodee
  27.05.2021

  Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where
  I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

  my blog post; https://grazebo.com

 33. Tera
  27.05.2021

  Every weekend i used to pay a quick visit this web site, because i wish for enjoyment, since this this web page
  conations really pleasant funny material
  too.

  my web page … clubriders.men

 34. Ray
  27.05.2021

  I truly prize your piece of work, Great post.

  Check out my web page – forum.adm-tolka.ru

 35. Bobbie
  27.05.2021

  I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet
  will be a lot more useful than ever before.

  Feel free to visit my web site – exterminatorsouthflorida.com

 36. Richelle
  27.05.2021

  I’d constantly want to be update on new articles on this web site, saved to my bookmarks!

  Review my web blog :: http://2xex.com/

 37. Chun
  27.05.2021

  Right here is the perfect site for anyone who wants to understand this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with
  you (not that I actually will need to?HaHa).

  You certainly put a brand new spin on a topic which has been discussed for
  ages. Wonderful stuff, just wonderful!

  my page: http://khoquet.com/blog/1110060/skin-care-tips-for-men-that-might-rid-of-dry-skin-problems

 38. Veta
  27.05.2021

  I really appreciate this post. I have been looking all over for this!

  Thank goodness I found it on Bing. You have made my day!
  Thank you again!

  Here is my blog: mpc-install.com

 39. Krystyna
  27.05.2021

  I’m really inspired together with your writing skills and
  also with the layout in your weblog. Is this a paid subject matter or did
  you modify it yourself? Anyway keep up the excellent high quality writing, it’s rare to look a nice weblog
  like this one nowadays..

  Feel free to visit my website – http://www.makeup.sblinks.net

 40. Rusty
  27.05.2021

  I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this!
  Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again!

  Here is my webpage … hotelforrest.ru

 41. Gabrielle
  27.05.2021

  Hello! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  months of hard work due to no backup. Do you have any
  methods to protect against hackers?

  My website … forum.adm-tolka.ru

 42. Bryce
  27.05.2021

  Thank you for sharing excellent informations.
  Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website.
  It reveals how nicely you perceive this subject.

  Bookmarked this website page, will come back for extra articles.

  You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across.
  What an ideal web site.

  my webpage – http://frun-test.sakura.ne.jp

 43. Dominique
  27.05.2021

  This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very accurate information? Many thanks for
  sharing this one. A must read post!

  My webpage … https://kebe.top/

 44. Norine
  27.05.2021

  Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same ideas you discuss
  and would love to have you share some stories/information. I know my visitors
  would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

  Also visit my website; mpc-install.com

 45. Damion
  27.05.2021

  you’re really a excellent webmaster. The web site loading velocity is amazing.
  It seems that you are doing any unique trick.

  Furthermore, The contents are masterpiece.
  you have performed a excellent job in this topic!

  Feel free to visit my site :: https://rftitanforge.com

 46. Christel
  27.05.2021

  Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful info particularly the closing part 🙂 I take care
  of such info a lot. I was looking for this certain information for a very long time.
  Thanks and best of luck.

  Have a look at my blog … vuyeag-001-site6.itempurl.com

 47. Warren
  27.05.2021

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am going through issues with your RSS.
  I don?t know why I cannot subscribe to it. Is there anybody getting similar RSS problems?
  Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

  my blog post https://grazebo.com

 48. Muriel
  27.05.2021

  What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and
  it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other customers like its
  helped me. Good job.

  Here is my homepage :: https://mpc-install.com/

 49. Rodrigo
  27.05.2021

  Real clean website, appreciate it for this post.

  Here is my web site; http://jujumaow.com/space-uid-1122277.html

 50. Kristal
  27.05.2021

  I regard something truly special in this web site.

  Take a look at my website https://mpc-install.com

 51. Isidra
  27.05.2021

  Magnificent items from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you’re just extremely wonderful.
  I really like what you’ve obtained right here, really like what you are stating and
  the way through which you are saying it. You make it enjoyable
  and you continue to take care of to keep it sensible.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually
  a wonderful site.

  Also visit my web-site :: sheriffptacentral.co.za

 52. Marilyn
  27.05.2021

  Hello! I just would like to offer you a big thumbs up for your great
  info you have right here on this post. I’ll be returning to your site for more soon.

  Feel free to visit my site … Ronny

 53. Gladys
  27.05.2021

  Yeah bookmaking this wasn’t a speculative conclusion great post!

  Look into my website – https://www.diablo.moe/index.php?action=profile;u=151660

 54. Jess
  27.05.2021

  Wow! Thank you! I continuously wanted to write
  on my website something like that. Can I include a portion of your post to my blog?

  Here is my page; http://haojiafu.net/forum.php?mod=viewthread&tid=684806

 55. Deanne
  27.05.2021

  Wow! Thank you! I continually needed to write
  on my website something like that. Can I implement a portion of your post to my
  site?

  My site … http://forum.adm-tolka.ru

 56. Milla
  27.05.2021

  There is evidently a bunch to realize about this.
  I assume you made various nice points in features also.

  Feel free to surf to my blog post :: http://www.meteoritegarden.com

 57. Octavia
  27.05.2021

  I conceive this website contains some real great info
  for everyone :D.

  Feel free to visit my site :: https://kebe.top/viewtopic.php?id=1468954

 58. Saundra
  27.05.2021

  I like the valuable info you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and test once more right
  here regularly. I am rather sure I will be told many new stuff right here!
  Good luck for the following!

  Here is my page http://continent.anapa.org/

 59. Paulina
  27.05.2021

  This website truly has all of the information I needed about this subject and didn’t know who to ask.

  Feel free to visit my webpage: clubriders.men

 60. Rhoda
  27.05.2021

  Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I
  realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

  Here is my blog post http://www.fles.hlc.edu.tw

 61. Julio
  27.05.2021

  Great blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any suggestions? Cheers!

  My blog post; http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=37431

 62. Nelson
  27.05.2021

  F*ckin’ tremendous issues here. I’m very satisfied to peer your article.
  Thanks a lot and i’m having a look forward to touch you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

  Look into my homepage – grazebo.com

 63. Marguerite
  27.05.2021

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but definitely you’re going
  to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Here is my web blog – morexue.com

 64. Sadye
  27.05.2021

  I conceive other website proprietors should take this internet site as an example, very clean and good user genial style.

  Feel free to surf to my homepage; http://www.alisteqama.net/index.php?action=profile;u=70595

 65. Aurora
  27.05.2021

  I have recently started a site, the info you provide on this website has helped me greatly.
  Thanks for all of your time & work.

  my page :: http://olm.nicht-wahr.de/mybb/member.php?action=profile&uid=1854579

 66. Rose
  27.05.2021

  Thanks in support of sharing such a fastidious thinking, piece of writing is pleasant, thats why i have read it entirely

  Here is my page; https://grazebo.com/viewtopic.php?id=28276

 67. Dallas
  27.05.2021

  I know this web site gives quality depending articles and additional data, is
  there any other website which provides these kinds of things in quality?

  Here is my site … craksracing.com

 68. Kim
  27.05.2021

  Thanks , I’ve just been searching for information approximately this subject
  for a while and yours is the greatest I’ve came upon till now.

  But, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

  My site … goldenanapa.ru

 69. Blanche
  27.05.2021

  I think the admin of this web site is in fact working hard for his site, since here every data
  is quality based material.

  Feel free to surf to my blog … https://kebe.top/viewtopic.php?id=1493690

 70. Stephania
  27.05.2021

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your
  web site, how could i subscribe for a blog site?
  The account helped me a appropriate deal.

  I have been a little bit familiar of this your broadcast provided
  bright clear concept.

  Have a look at my web site mpc-install.com

 71. Henrietta
  27.05.2021

  Some genuinely choice blog posts on this web site, saved
  to fav.

  Feel free to visit my blog post … http://benjamindinh.fr

 72. Efren
  27.05.2021

  This post will assist the internet visitors for setting up new web site or
  even a weblog from start to end.

  My webpage: https://kebe.top

 73. Haley
  27.05.2021

  Some truly interesting points you have written.Helped me
  a lot, just what I was searching for :D.

  Here is my website :: forum.adm-tolka.ru

 74. Lavonda
  27.05.2021

  Great blog you have here.. It?s hard to find good quality writing
  like yours these days. I seriously appreciate individuals like you!
  Take care!!

  Here is my web page: http://clubriders.men/viewtopic.php?id=100411

 75. Reggie
  27.05.2021

  Thank you for any other fantastic post. Where else may just anybody get that type of information in such a perfect way of writing?
  I have a presentation next week, and I am on the look for such
  info.

  my webpage http://chengdian.cc/forum.php?mod=viewthread&tid=48936

 76. Claudette
  27.05.2021

  A lot of thanks for each of your hard work
  on this blog. Gloria delights in conducting investigation and it’s really simple to grasp why.
  We all notice all relating to the powerful medium you present both interesting
  and useful secrets via this web blog and as well cause contribution from other ones about this concern then our favorite girl is learning a great deal.
  Have fun with the rest of the year. Your carrying out
  a terrific job.

  Feel free to visit my site … forum.adm-tolka.ru

 77. Edith
  27.05.2021

  As a Newbie, I am continuously exploring online for
  articles that can help me. Thank you

  my webpage; grazebo.com

 78. Claudio
  27.05.2021

  Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if
  it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

  Also visit my website; kebe.top

 79. Pilar
  27.05.2021

  I have been reading out many of your articles and i must say clever stuff.
  I will surely bookmark your website.

  Here is my site: grazebo.com

 80. Christen
  27.05.2021

  Great write-up, I am normal visitor of one’s web site, maintain up the nice operate, and It is
  going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Also visit my web site :: Billy

 81. Krystle
  27.05.2021

  Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, fantastic blog!

  Here is my blog post http://www.meteoritegarden.com

 82. Sean
  27.05.2021

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to
  say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll
  be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  Here is my blog post – kebe.top

 83. Deborah
  27.05.2021

  Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very
  good blog!

  My web page; https://bbs.yunweishidai.com/

 84. Christina
  27.05.2021

  It’s going to be finish of mine day, except before ending
  I am reading this wonderful post to increase my experience.

  My homepage :: https://lovegamematch.com/blog/477911/approximately-70-of-positive-drug-tests-show-cannabis-use/

 85. Sabrina
  27.05.2021

  I wanted to create you one very small observation just to say thanks the
  moment again just for the incredible tips you have contributed on this page.
  It has been really pretty generous with people like you to supply unhampered all that a few people could have made available for an ebook to make some dough for their own end, and in particular seeing that you might well have done it if you ever decided.
  Those strategies as well worked to be a fantastic way to be sure that many people have a similar fervor really like mine
  to learn lots more with reference to this
  condition. I am certain there are several more
  pleasant situations up front for folks who read through your blog.

  Feel free to visit my blog post: http://www.craksracing.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=FloodSallie

 86. Kasha
  27.05.2021

  Thanks for finally talking about > Още малко за депресията,
  най-разпространената болест на Душата
  | PsihologSofia.com < Loved it!

  Look at my page; bbs.yunweishidai.com

 87. Maik
  27.05.2021

  It’s great that you are getting thoughts from this paragraph as well
  as from our dialogue made at this time.

  Here is my blog post … forum.adm-tolka.ru

 88. Harris
  27.05.2021

  If yoս are going for finest contents like myself, only go to see
  this ѕite alll the timе since it presents feature contents, thanks

  My site; poker

 89. Kali
  27.05.2021

  When someone writes an piece of writing he/she retains the
  plan of a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Therefore that’s why this piece of writing is great. Thanks!

  My web site: http://bbs.tanwanly.com

 90. Dominique
  27.05.2021

  Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS.
  I don?t understand the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anybody having the same RSS issues?
  Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

  Feel free to visit my web-site – forum.adm-tolka.ru

 91. Mallory
  27.05.2021

  Your means of describing everything in this paragraph is
  actually fastidious, every one can without difficulty know it, Thanks a lot.

  My web page – forum.adm-tolka.ru

 92. Silas
  27.05.2021

  Really nice style and good articles, nothing else we require :D.

  Here is my web-site :: https://www.qiurom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=635265

 93. Ivan
  27.05.2021

  Wohh precisely what I was looking for, appreciate it for posting.

  Here is my web site: http://www.goldenanapa.ru

 94. Winona
  27.05.2021

  Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and may come back later on. I want to
  encourage that you continue your great work, have
  a nice day!

  Also visit my site … http://www.youyou.club

 95. Antonetta
  27.05.2021

  I wanted to thank you for this wonderful read!!
  I absolutely loved every bit of it. I’ve got you book-marked to look at new things you post?

  Here is my website; http://kannikar.com/Society/profile-of-dudgeonmanuel

 96. Denese
  27.05.2021

  I got what you intend, regards for putting up. Woh I am thankful to
  find this website through google.

  Here is my web site; kebe.top

 97. Mora
  27.05.2021

  Simply wanna input that you have a very nice web site, I the style and design it actually stands
  out.

  Also visit my web-site; clubriders.men

 98. Gordon
  27.05.2021

  Great blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform
  like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any ideas? Thanks!

  My web page; https://grazebo.com/viewtopic.php?id=39811

 99. Niklas
  27.05.2021

  It’s remarkable for me to have a site, which is good for
  my knowledge. thanks admin

  Also visit my web page … http://www.aniene.net

 100. Merrill
  28.05.2021

  My developer is tгying to convince mee too moѵe to .net from
  PHP. I have alwaүs disliked tһe iԁea because of the costs.
  But he’s tryiong none the lesѕ. I’ve Ƅeen using Movable-type on various websites for about a year and ɑm worried about switching to anotһer platfoгm.
  I hɑve heard good thingѕ about blogengine.net.
  Is there a waay I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciatеd!

  my blog post: situs poker online

 101. Kristie
  28.05.2021

  Gгeetings! Very helpful ɑdvіce in this particular article!

  It’s the little changes tһat will make the
  gгeatest changes. Thankos for sharing!

  Visit my blog … idn pokeг, wiki-room.win,

 102. Ashli
  28.05.2021

  Hi, yes this post is actually pleasant and I have learned lot of things from it concerning blogging.

  thanks.

  Feel free to visit my homepage: Minnie

 103. Finley
  31.05.2021

  I blog frequently and I genuinely thank you for your content.
  Your article has truly peaked my interest. I’m going
  to take a note of your site and keep checking for new information about once per week.
  I opted in for your RSS feed too.

  Also visit my web page: mpc-install.com

 104. Flynn
  31.05.2021

  obviously like your web-site but you have to test the spelling on quite a few of your posts.
  Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome
  to inform the reality however I will surely come back again.

  Here is my web-site: clubriders.men

 105. Krystyna
  01.06.2021

  This site really has all the information I wanted about this subject and didn’t
  know who to ask.

  Here is my homepage – http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=106688

 106. Orlando
  01.06.2021

  Hi, Neat post. There is an issue together with your web site in internet explorer,
  would test this… IE still is the marketplace leader and a big portion of
  folks will miss your great writing due to this problem.

  Also visit my web-site: xajm168.com

 107. Florrie
  01.06.2021

  Woh I like your articles, saved to bookmarks!

  My page – 163.30.42.16

 108. Delbert
  01.06.2021

  Undeniably believe that which you stated. Your favourite reason seemed to be
  on the web the simplest thing to have in mind of.
  I say to you, I certainly get irked while other folks consider concerns that they just don’t
  realize about. You controlled to hit the nail upon the
  top as neatly as outlined out the entire thing with no need side-effects , people can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

  my web-site: http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=92413

 109. Charlie
  01.06.2021

  Awesome information once again. Thumbs up;)

  My web blog … http://www.mangguoty.com

 110. Ricardo
  01.06.2021

  Regards for helping out, great info.

  Also visit my website; forum.adm-tolka.ru

 111. Micheline
  04.06.2021

  Having read this I thought it was extremely informative.
  I appreciate you taking the time and energy to put this content
  together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worth it!

  Here is my website :: http://www.wangdaitz.com/

 112. Taren
  09.06.2021

  I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals.
  I definitely love reading everything that is written on your website.Keep the information coming.
  I loved it!

  Stop by my blog; https://kebe.top/viewtopic.php?id=1746541

 113. Tessa
  09.06.2021

  This website really has all of the information and facts I wanted about
  this subject and didn’t know who to ask.

  Feel free to surf to my web site … matong13.com

 114. Ira
  10.06.2021

  I just now wanted to thank you once more for the amazing blog you have
  produced here. It really is full of useful tips for those who are
  truly interested in that subject, particularly this very post.
  You really are all absolutely sweet and thoughtful of others as well
  as reading your site posts is a wonderful delight in my experience.

  And such a generous treat! Tom and I really have pleasure making use
  of your suggestions in what we should do in the near
  future. Our checklist is a distance long and simply put tips is going
  to be put to very good use.

  Here is my site … http://www.atomy123.com

 115. Byron
  10.06.2021

  Good article. I will be dealing with a few of these issues as well..

  Also visit my web-site: http://frun-test.sakura.ne.jp

 116. Carina
  10.06.2021

  Precisely what I was looking for, appreciate it for putting up.

  Here is my web-site; http://chengdian.cc/forum.php?mod=viewthread&tid=98959

 117. Berenice
  14.06.2021

  Hello, i believe that i saw you visited my site so i
  came to ?return the desire?.I am attempting to find things to enhance
  my site!I guess its adequate to use a few of your ideas!!

  My page – forum.chrisricard.net

 118. Troy
  15.06.2021

  I’ve recently started a blog, the info you provide on this site has helped me tremendously.
  Thank you for all of your time & work.

  my web site http://appdev.163.ca/

 119. Azucena
  16.06.2021

  You’ve made some decent points there. I checked on the internet to learn more about
  the issue and found most people will go along with your views on this web site.

  Look at my homepage; bbs.shishiedu.com

 120. Gregorio
  16.06.2021

  Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I have truly
  loved browsing your weblog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  My web page :: khoquet.com

 121. Kyle
  18.06.2021

  hello!,I like your writing very so much! proportion we be in contact extra about your
  post on AOL? I require an expert on this space to unravel my problem.

  Maybe that is you! Having a look ahead to look you.

  Feel free to surf to my page :: Cathern

Write a comment